Ny kalldusch för S – tappar över 2 procentenheter i GP/Sifo

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Lördag 22 aug 2020 2020-08-22
E-post 2969

Socialdemokraterna tappar 2,2 procentenheter i GP/Sifos väljarbarometer för augusti, och är därmed tillbaka på nivåer under sitt rekordlåga valresultat efter vårens positiva corona-effekt för partiet.

– Tidigare var bilden att alla partier var på samma sida i krisen. Det var en väldigt svag opposition. Dessutom försvann brott och straff och migration från agendan. Det är inte konstigt att regeringspartiet i fokus ökade tidigare, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, till Göteborgs-Posten.

Men vårens borgfred kring coronapandemin har brutits, och den svenska strategin har utsatts för allt hårdare kritik samtidigt som det uppstått stridsfrågor om exempelvis munnskydd.

– Men framförallt har områden som migrationsfrågan och brott och straff nu verkligen tagit plats i debatten, säger Hinnfors till GP.

Läs även: SD går kraftigt fram på bekostnad av S i Sentios julimätning

GP/Sifos mätning för augusti

Resultat från den förra mätningen i juni inom parentes

Socialdemokraterna 27,8 (30)

Moderaterna 20,3 (19,5)

Sverigedemokraterna 19,7 (18,9)

Vänsterpartiet 9,2 (9,6)

Centerpartiet 7,8 (7,0)

Kristdemokraterna 6,4 (6,8)

Liberalerna 4,2 (3,4)

Miljöpartiet 3,6 (3,5)

 

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna kan alla notera marginella ökningar i mätningen, på under en procentenhet var.

För Liberalerna är ökningen särskilt psykologiskt viktig, då den placerar partiet i tryggheten ovanför riksdagsspärren med 4,2 procent.

Läs även: Sentio juni: Uppstickarpartiet ökar fjärde månaden i rad

Vad Liberalernas ökning beror på är inte tydligt, enligt Hinnfors.

– Men partiledningen har verkligen försökt ta mer plats på senare tid. Man har exempelvis gått ut med krav inför budgetförhandlingarna. Men man har länge legat kring 3-5 procent, så det är inte så lätt att säga vad ökningen beror på, säger Hinnfors till GP.

Vänsterpartiet och Kristdemokraterna noterar små tillbakagångar, medan Miljöpartiet ligger kvar på ungefär samma resultat som den senaste mätningen, vilket placerar regeringspartiet utanför riksdagen.

Johan Hinnfors tror att Miljöpartiet kan komma att lämna regeringen innan valet.

– Men det är oklart vad som i så fall händer istället. Om Löfven sitter ensam kvar, om han utlyser ett extraval och om Ulf Kristersson då lyckas kliva fram, säger Hinnfors till GP.

Läs även: Mardrömssiffror för Centerpartiet i Sentio – Busch lyfter

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag