Ny kärnkraftsteknik sågas av miljöminister Bolund (MP): ”Vindkraften är här och nu”

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 17 feb 2021 2021-02-17
E-post 570

OSKARSHAMN Små kärnkraftsreaktorer till ett så lågt pris så att de kan köpas in och användas av industrier och städer kan bli verklighet på 2030-talet genom ett nytt projekt som ansöker stöd från Energimyndigheten. Men miljöminister Per Bolund (MP) sågar projektet på grund av att utvecklingen tar för lång tid, och vill istället framhålla vindkraft.

Uniper, som äger och driver kärnkraftverket i Oskarshamn, ansöker tillsammans med Blykalla och Kungliga Tekniska Högskolan om 125 miljoner kronor från Energimyndigheten för att utveckla en prototyp för en ny typ av kärnkraftsreaktorer, enligt ett pressmeddelande.

Det handlar om  små modulära reaktorer (SMR) som ska kunna serietillverkas, och ”erbjuder alla fördelar som dagens kärnkraft gör men är avsevärt mer mångsidig och flexibel” enligt Uniper.

– Vi ser en tydlig roll för kärnkraften i framtidens energisystem, och vi satsar därför på att utveckla framtidens kärnkraft i samarbete med företaget Blykalla som har patent på design och material för en liten modulär reaktor med blykylning och passiv säkerhet, säger Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige, i ett uttalande.

Läs även: Elmarknadsexpert: Räkna med dyrare el efter stängningen av Ringhals 1

Torbjörn Larsson, pressansvarig på Uniper Sverige, säger till Nyheter Idag att den första prototypen kommer att vara en eldriven icke-nukleär reaktor.

– Det gör vi för att vi ska testa material och göra verifikationer på hållbarhet och sådant. Det är första steget, med visionen att vi ska bana väg för kommersiellt reaktor någon gång på 2030-talet, säger Larsson.

– Vi kommer alltså testa material och teknik, och göra utvärderingar från det. Den kommer vara klar 2024 och nästa steg blir att göra motsvarande men med kärnbränsle. De här testerna räknar vi väl med kommer vara klara 2030, och sedan då  någon gång under 2030-talet har vi en förhoppning att det ska finnas möjlighet att bygga en ny kommersiell reaktor.

Enligt Larsson kommer de små reaktorerna bli både säkrare och billigare än de vi använder idag.

– Det som är fördelen med de här små reaktorerna, är att de är säkrare, du kan få upp en helt annan logistik kring serietillverkning och sådant som gör att kostnaderna hålls nere. När de väl är färdigställda är det också vår förhoppning att lagstiftningen ska medge att man kan bygga dem utanför de kärntekniska anläggningarna, vilket är en begränsning idag.

– Men det är tänkt att de ska sättas upp där det finns ett behov, till exempel vid stora industriföretag och sådant, som vill ha kontroll på sin egen tillgång på el. Men även städer, platser där det är små marginaler i elförsörjningen så kan det här vara ett alternativ.

De blir alltså så billiga så att en fabrik skulle kunna en egen reaktor av den här typen?

– Ja precis, och det är ju det som är tanken också, utan att gå in på vad det kommer kosta idag. Vi ser framför oss att med den här typen av logistik och serietillverkning så kommer det ha en väldigt stor påverkan på priset.

– Och överhuvudtaget hela processen kring att framställa de här, så kommer man uppnå väldigt stora skalfördelar. Vilket gör att vi tror att priset på det här kommer vara väsentligt mycket lägre än den generationen som vi har byggt upp nu.

Ni ansöker om 125 miljoner, hur mycket kostar prototypen att utveckla sammanlagt?

– Den kostar enligt våra beräkningar 250 miljoner. Vi som går in i det här lägger 125, sedan ansöker vi om ytterligare 125 av energimyndigheten. Och vi lämnade in en prekvalificerande ansökan igår, och så kommer vi in med en kompletterande ansökan i april, och sedan hoppas vi att vi kommer få besked i september.

Läs även: Elbrist – då avråder SVT från dammsugning: ”Bra för miljön”

Unipers VD Johan Svenningsson säger till Vetenskapsradion i Sveriges Radio att ”vi måste vara teknikneutrala vad gäller forskning och utveckling i Sverige”.

– Det satsas väldigt mycket stödpengar, forskningsmedel och utvecklingspengar till batteriforskning, till forskning kring vätgas, vindenergi, solenergi – vilket  det är jättebra för vi behöver alla fossilfria teknologier, säger Svenningsson och fortsätter:

– Men vi har ju  väldigt lite medel från den statliga sidan som går till kärnkraftsforskning. Och jag tror att vi som nation verkligen behöver ta det steget att bli teknikneutrala för alla fossilfria teknologier.

Men Miljöminister Per Bolund (MP) är inte imponerad av den nya kärnkraftstekniken, eftersom han tycker utvecklingen tar för lång tid.

– Det är ju inte någon teknik som skulle lösa några problem i närtid. Det finns ju inga företagare som blir glada av att höra att det skulle finnas el någon gång på 2030-talet, säger Bolund till TT.

– De här mikroanläggningarna skulle inte göra något vare sig till eller från för att lösa Sveriges energiproblem i dag. Det är något som ligger långt in i framtiden. Jag tror absolut inte på det.

Istället vill Bolund framhålla vindkraften.

– Det ligger långt in i framtiden innan den här typen av grundforskning kommersialiseras och gör nytta för elmarknaden medan vindkraften är här och nu, säger han.

Bolund får emellertid kritik av Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered .

– Att Per Bolund på förhand säger nej till teknik som kan bidra till klimatomställningen och trygga elförsörjningen bekräftar att energipolitiken måste få en ny inriktning. Sverige ska ha fossilfri el, alltså både vindkraft och kärnkraft. Det är rätt att satsa på alla lösningar som bidrar, inklusive eventuell ny kärnkraft i Oskarshamn, säger Hjämered till TT.

Läs även: Så försöker MP stoppa den svenska kärnkraften

Läs även: SD: ”Sverige behöver mer kärnkraft”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag