Ny lag drabbar kvinnor

Foto: Kvinnor på en marknad i Parwanprovinsen, Afghanistan. Källa: Wikimedia Commons.
  • Torsdag 6 feb 2014 2014-02-06
E-post 0

Afghanistans parlament har godkänt en lag som innebär att det blir omöjligt för någon att vittna mot släktingar, enligt Daily Mail. Lagen skulle också förbjuda att släktingar lägger fram bevis mot den anklagade. Dock måste president Hamid Karzai fortfarande skriva under beslutet.

Kritiker menar att lagstiftningen i princip legaliserar våld i hemmet där man kan attackera sina fruar, barn eller systrar utan att riskera något straff. Manizha Naderi, ordförande för välgörenhetsorganisationen Women for Afghan Women, benämnade lagförslaget som en ”travesti”.

Hedersmord skulle, om lagen går igenom, bli omöjliga att åtala. Ett fall där ett barn hölls fången under tortyr efter att hon vägrade prostituera sig för att tjäna pengar åt familjen skulle exempelvis inte gå att åtala. Ett annat fall, där lagen skulle kunna tillämpas, är den heroinberoende mannen som sa till sin fru att sälja sina smycken för att köpa droger åt honom och när hon vägrade skar han av fruns näsa och läppar.

Även om vissa bedömare anser att situationen blivit något bättre för kvinnor efter att talibanernas styre föll är våld i hemmet fortfarande mycket vanligt, liksom tvångsäktenskap.

Det återstår fortfarande att se om president Karzai kommer godkänna lagförslaget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag