Ny migrationsvåg väntas nå norra Europa

Foto: Vito Manzari / Wikimedia Commons
Genrebild. Foto: Vito Manzari / Wikimedia Commons
  • Måndag 24 jul 2017 2017-07-24
E-post 1216

BERLIN Allt fler migranter tar sig över medelhavet till Italien. Nu varnar flera europeiska topppolitiker för att en ny migrationskris, liknande den 2015, kan komma att inträffa om inte Europas stater agerar annorlunda och mer koordinerat. 

Partiledaren för de tyska socialdemokraterna, SPD, Martin Schultz, varnar för att en ny migrationskris kan komma att inträffa om inte politikerna i Europa agerar annorlunda. Det uppger Sveriges Radio.

Schultz efterfrågar högre grad av gemensamt ansvar från Europas stater gällande hanteringen av läget vid den italienska kusten, dit 70 000 migranter sökt sig redan i år.

Främst riktar Schultz kritik mot Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som också är hans regeringskollega eftersom SPD och tyska Kristdemokraterna samregerar Tyskland i en koalition.

– Jag är inte längre beredd att acceptera att Angela Merkel agerar som om flyktingproblemet vore löst, det ser vi ju alla att det inte är, säger Schultz, enligt Sveriges Radio. 

Sedan årsskiftet har 70 000 migranter tagit sig över medelhavet till Europa, det är en ökning med 30 procent jämfört med föregående år. Merparten av migranterna kommer från Libyen där människosmugglingen fullkomligt exploderat efter att en NATO-koalition krossade landets regeringsstyrkor i det krig som utbröt 2011.

Schultz vill se rejäla bidrag från EU för att länder ska ha råd att ta emot migranter och flyktingar från Italien. Schultz möter kritik från tyska vänsterpartiet, Die Linke, som anser att han hycklar eftersom han inte agerat tidigare.

– Det är verkligen lustigt att socialdemokraterna först efter fyra år upptäcker att det finns mer att göra här, han hade redan som ordförande i EU-parlamentet kunna öka trycket i den här frågan, säger Jan Korte, förbundsdagsledamot för Die Linke.

Schultz är inte den enda europeiska partiledaren som befarar en ny migrationskris liknande den som inträffade 2015. Även Sebastian Kurz, partiledare för det konservativa österrikiska regeringspartiet ÖVP, har på sistone också varnat för en eventuell migrationskris.

Den italienska regeringen vädjar till Europas andra stater att hjälpa till med hanteringen av migranter som fortsätter strömma mot Europas stränder.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är på semester och ingen från hennes parti har än så länge bemödat sig att svara på Martin Schultz utspel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag