Ny myndighet ska bekämpa bidragsfusket

Bild: Regeringen.se
  • Måndag 19 dec 2022 2022-12-19
E-post 94

Regeringen inför en ny myndighet som ska stoppa bidragsfusket, som beräknas kosta skattebetalarna omkring 9 miljarder kronor per år. Det meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) under en pressträff på måndagen.

– I svåra tider är det extra viktigt att använda skattebetalarnas pengar på rätt sätt, säger Svantesson under pressträffen.

Varje år försvinner runt 18 miljarder i felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet, och omkring halva den summan tros vara medvetet fusk. Från och med den 1 januari 2024 ska den nya Utbetalningsmyndigheten börja arbeta mot fusket.

– Kontrollen ska finnas här och det kommer skapas goda förutsättningar för att upptäcka brottslighet och kommer underlätta arbetet med att få fast kriminella, säger Svantesson.

Arbetsförmedlingen, CSN, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Bolagsverket, Inspektionen för vård och omsorg, Migrationsverket, Skatteverket och arbetslöshetskassorna kommer att rapportera till den nya myndigheten, och regeringen förbereder nya lagar som ska underlätta myndighetens arbete.

– Det kommer vara ett stort och tufft arbete för att få det att fungera. Men den nya myndigheten kommer att vara kraftfull och kommer att komma åt de grova brotten jämfört med hur det är i dag, säger Svantesson på pressträffen.

Läs även: S-politiker anklagas för omfattande bidragsfusk – ställer upp i årets val

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag