Ny Snowden-läcka: ”CIA har försökt ta sig in i privatpersoners iPhones”

Edward Snowden läckte uppgifterna som The Intercepter nu publicerar. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 11 mar 2015 2015-03-11
E-post 47

USA Med hjälp av en modifierad version av Apples egen mjukvara har CIA försökt bryta sig in i appar för att använda dem i övervakningssyfte.

Nu har det hänt igen, amerikansk underrättelsetjänst har försökt få kontroll över våra mobiltelefoner.

Enligt uppgifter som läcktes av Edward Snowden, och som nu publicerats av nättidningen The Intercept, har den amerikanska underrättelsetjänsten CIA försökt tränga sig in i privatpersoners Apple-produkter genom att ha skapat en egen version av Apples utvecklingsmjukvara för appar, Xcode. Med hjälp av programmet har man sedan försökt skapa bakdörrar in i appar som funnits tillgängliga i App Store för att på så sätt kunna övervaka dess användare.

Enligt The Intercept har underrättelsetjänstens säkerhetsforskare försökt tränga sig in i Apples produkter alltsedan år 2006, vilket var året innan Apple lanserade den första versionen av iPhone.

I de läckta dokumenten finns dock inga uppgifter som bekräftar att CIA lyckats med sin operation mot elektronikföretaget.

Intensifierat arbete mot statlig klåfingrighet

I september förra året stärkte Apple krypteringen för datalagring på sina telefoner, och företaget menar att ändringarna inte längre gör det möjligt för dem att extrahera kunddata från enheterna. Sökjätten Google gick kort därefter ut med information om att även de skulle använda starkare kryptering, rapporterar Reuters.

Båda företagen har sagt att den skärpta krypteringen genomförts för att skydda deras produktanvändare från den amerikanska regeringens klåfingrighet och att man kommer att fortsätta skydda sina kunder mot försök till dataintrång.

– Jag vill vara helt öppen med att vi aldrig har arbetat med någon form av myndighet från något land för att skapa bakdörrar in i någon av våra produkter eller tjänster, skrev Apples VD Tim Cook i ett pressmeddelande förra året.

Han förklarade även att Apple aldrig gett någon utomstående åtkomst till deras servar och att företaget inte heller kommer att tillåta det.

Den amerikanska presidenten Barack Obama, samt den brittiska premiärministern David Cameron, har uttryckt oro över att sådana säkerhetsförstärkande verktyg kan hindra regeringar från att spåra potentiella terrorister.

Av: Per Jonsson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag