Ny succé för Andersson (S) i SVT/Novus – behåller ledningen trots MP utanför riksdagen

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 11 jan 2022 2022-01-11
E-post 221

Statsminister Magdalena Andersson noterar ännu en succé i den senaste mätningen från SVT/Novus. Socialdemokraterna noterar en ökning med hela 3,7 procentenheter och får 29,3 – en procentenhet högre än partiets senaste valresultat.

– Socialdemokraterna vinner väljare från Vänsterpartiet, Miljöpartiet , Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är mycket intressant att de tar ganska stort från flera partier, säger Novis vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Läs även: MP ökar i SVT/Novus – passerar KD

Samtidigt tappar Miljöpartiet 1,1 procentenheter och hamnar utanför riksdagen med 3,7 procent. MP:s minskning är liksom ökningen för S statistiskt säkerställd.

– Vi ska inte ligga så här lågt. Vi måste bli bättre på att visa att en röst på Miljöpartiet inte bara handlar om du får den bästa klimatpolitiken, vi har en bred politik, säger Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing till SVT.

Att MP ramlar ut ur riksdagen är emellertid en klen tröst för det blågula blocket. Moderaterna tappar 1,7 procent i mätningen, och skrapar tillsammans med SD och KD bara ihop 44,9 procent.

Samtidigt innebär Socialdemokraternas stora ökning att det rödgröna blocket med S, C och V behåller ledningen med 46,9, trots att MP hamnar utanför samtidigt som C och V tappar 1 respektive 1,2 procentenheter.

Mätningen gjordes mellan  8 november och 5 december 2021, alltså innan Expressens avslöjande att en illegal migrant omhändertagits av polis vid Magdalena Anderssons bostad.

SVT/Novus partisympatiundersökning för december

Förändringar sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 29,3 (+3,7)

Moderaterna 21,2 (-1,7)

Sverigedemokraterna 19,0 (-0,1)

Vänsterpartiet 10,1 (-1,2)

Centerpartiet 7,5 (-1,0)

Kristdemokraterna 4,7 (+0,6)

Miljöpartiet 3,7 (-1,1)

Liberalerna 2,9 (+0,1)

Läs även: V tappar stort i Sentio – men rödgröna når majoritet när S ökar

Läs även: Moderaterna tappar stort

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag