Ny sverigekritisk artikel i New York Times väcker reaktioner

  • Måndag 22 sep 2014 2014-09-22
E-post 688

SVERIGE Den amerikanska tidningen The New York Times publicerar ytterligare en text som ifrågasätter svensk  politik, synnerligen vad gäller migrationsfrågor. – Kul att New York Times sprider lögner om att man inte ”får” debattera migration i Sverige, skriver Kristina Lindquist på twitter.

Sverigedemokraterna blev de stora vinnarna i riksdagsvalet och samhällsdebatten har varit stor efter att partiet fick 13 procent till riksdagsvalet. Men debatten pågår inte bara i Sverige, även den ansedda tidningen New York Times har fokuserat på svensk migrationspolitik och Sverigedemokraterna som parti.

Två OP-ED på rad i New York Times

Nyligen publicerade New York Times en op-ed från Benjamin Teitelbaum där sverigedemokraterna som parti togs upp samt svensk inrikespolitik. Nu publicerar tidningen ytterligare en op-ed, denna gången från Hugh Eakin, där svensk migrationspolitik ifrågasätts.

– Strunt samma att Sverige har tvåsiffrig ungdomsarbetslöshet. Att det har varit upplopp i invandrartäta stadsdelar i Stockholm. Att det finns en allvarlig bostadsbrist för nyanlända. Eller att det svenska Migrationsverket som hanterar asylsökande, behöver en drastisk ökning av budgeten – nästan sju miljarder dollar – för att täcka stigande kostnader under de kommande åren, skriver Eakin i sin op-ed.

–  Och bry er inte att höger- och anti-invandringspartiet Sverigedemokraterna har fått 13 procent av rösterna i söndagens val vilket är deras bästa någonsin, fortsätter Eakin.

Även den svenska terrorismforksaren Magnus Ranstorp citeras i artikeln, där han något försiktigt kritiserar nuvarande migrationspolitik. Det faktum att flera individer i Sverige aktivt deltar i väpnade konflikter utomlands, t ex den i Irak där terrorgruppen ISIS försöker skapa ett nytt kalifat, har varit föremål för en känslig och hätsk debatt.

Upprörda reaktioner bland svenska journalister

Det Eakin beskriver i sin op-ed väcker känslor på hemmaplan. Den svenska journalisten Kristina Lindquist går hårt åt tidningen New York Times och menar att de medvetet far med osanningar om svenskt debattklimat.

– Kul att sprider lögner om att man inte ”får” debattera migration i Sverige. Och kul att M Ranstorp är enda svenska källa

Men kritiken stannar inte bara vid Lindquist. Även Aftonbladets ledarskribent Martin Aagård raljerar över den beskrivning av sverige och svenskt välfärdssystem som målas upp i Hugh Eakins artikel.

– Sverige har en välfärdsstat ”designad för en liten homogen befolkning”. Källa: senior reporter (gubbe) på NY Times.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag