Ny tågskandal från Miljöpartiet – Så lurades SVT om en hemlig kinesisk offert

  • Onsdag 30 sep 2015 2015-09-30
E-post 854

STOCKHOLM Den 30 augusti berättar SVT att ett kinesiskt företag lämnat en hemlig offert till riksdagens trafikutskott om att bygga höghastighetsjärnväg i Sverige. Men uppgifterna var osanna och nu ber trafikutskottets ordförande Karin Svensson-Smith om ursäkt för att ha vilselett allmänheten. – Det är en rätt bisarr historia, säger Anders Åkesson (C), ledamot i trafikutskottet till Nyheter Idag.

Den 30 Augusti publicerade SVT nyheten om att ett kinesiskt företag vill bygga höghastighetsjärnväg i Sverige och riksdagens trafikutskott ska ha tagit emot en hemlig offert som utskottets ordförande Karin Svensson-Smith (Mp) visade upp för SVTs reporter i ett tv-inslag.

”SVT har fått ta del av innehållet i en hemlig offert från det kinesiska företaget China Railway construction. I offerten, som kommit till riksdagens trafikutskott, lovar kineserna att bygga den planerade höghastighetsjärnvägen i Sverige på halva tiden mot det som anges i Trafikverkets planering”, står att läsa på Sveriges Televisions hemsida.

SVT tog del av hemlig offert som inte fanns

Men någon hemlig offert kan SVT omöjligt tagit del av. Efter att trafikutskottets ledamot Anders Åkesson i Centerpartiet anade oråd har han försökt ta del av den offert som Svensson-Smith ska ha visat för SVT, helt utan resultat.

– Mycket oprofessionellt agerat av utskottets ordförande. Vi är fortfarande inte på det klara med om det finns något dokument eller om det har existerat något dokument. Vi har inte fått se något dokument, men hon hänvisar ju till ett dokument och jag kan tro att kolleger till er, speciellt på Sveriges Television, är oerhört upprörda över hennes agerande och känner sig lurade, sade Anders Åkesson på tisdagseftermiddagen när Nyheter Idag talade med honom.

Först sade Svensson-Smith att offerten fanns hos trafikutskottet, men ändrade sig senare då denna uppgift ifrågasattes. Då sade hon att den fanns hos Sverigeförhandlingen, en grupp som har till uppgift att upphandla bygget av en svensk höghastighetsbana. Men inte heller där hade någon sett denna offert. Även infrastrukturminister Anna Johansson (S) nekar till att någonsin ha sett den. Något senare hette det från Svensson-Smith att anbudet skall ha lämnats på ett papper under ett frukostmöte.

Men inte heller detta papper kunde Karin Svensson-Smith visa upp under tisdagens möte med trafikutskottet. Enligt Anders Åkesson, som själv närvarade på trafikutskottets möte, sade hon nu att den hemliga offerten hade åkt i papperskorgen. Åkesson låter trött då Nyheter Idag når honom efter mötet. Han menar att ordförandens agerande skadar riksdagens anseende och trafikutskottets förutsättningar att bedriva ett vettigt arbete.

Under tisdagkvällen kom en ny vändning i frågan om den hemliga offerten som SVT tidigare sagt sig ta del av. Nu backar Svensson-Smith från alla uppgifter om att det ska ha funnit en offert och ber enligt SVT om ursäkt för att hon vilselett allmänheten.

– Det jag borde ha gjort är att gå ut med en officiell dementi direkt efteråt om att det inte finns någon offert till mig eller till trafikutskottet. Det borde jag informerat om, både offentligt och till ledamöterna i trafikutskottet, sade Svensson-Smith till SVT Aktuellt under tisdagen.

Anders Åkesson saknar förtroende för Svensson-Smith

När Nyheter Idag talade med Centerpartiets Anders Åkesson hade Svensson-Smith ännu inte backat från uppgifterna om att hon tagit emot en offert. Då var den senaste förklaringen att det funnits ett anbud på ett papper som hon fått på ett frukostmöte men som hon sedan har slängt bort.

– Det är en rätt bisarr historia. Bekymret är ju också att folk tror att vi i utskottet sitter och hanterar offerter och anbud och det är inte riktigt seriöst. Vår roll är att ge regeringen det stöd som fordras i form av budget och propositioner för att de skall kunna bedriva en vettig politik på trafikområdet. Det är rätt angeläget, det tycker de flesta, men det här oseriösa sättet att arbeta gör inte det jobbet lättare, säger Anders Åkesson till Nyheter Idag.

I det inslag SVT Aktuellt sänder på tisdagkvällen förklarar Åkesson att han nu saknar förtroende för Svensson-Smith efter alla turerna om den här hemliga offerten som alltså inte finns.

– Om jag hade avgjort skulle jag anse att det vore svårt att sitta kvar efter det här.

Kritiken är stenhård: ”Avgå”

I sociala medier möter nu Miljöpartiet och Karin Svensson-Smith mycket hård kritik för deras hantering av frågan. Flera person menar, precis som Anders Åkesson, att Svensson-Smith inte längre kan sitta kvar som ordförande för riksdagens trafikutskott. Nyheter Idag har samlat ett axplock nedan av den kritik som nu riktas mot Miljöpartiet och Karin Svensson-Smith efter senaste tåg-skandalen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag