Nya hälsotrenden — LSD mot Facebook-beroende

Anekdotiska uppgifter från LSD-användare som "mikro-doserar" enligt amerikanske psykologen James Fadimans metod kan tyda på att LSD hjälper mot Facebook-beroende. Ytterligare forskning behövs innan sambandet kan verifieras. Foto: CC0
  • Torsdag 17 mar 2016 2016-03-17
E-post 41

KALIFORNIEN Har du lätt för att fastna på Facebook stora delar av dagarna och glömma bort alla viktiga måsten och det där andra som är livet? Då kanske LSD kan vara något för dig.

Dr James Fadiman är en amerikansk psykolog och författare som länge forskat om psykedeliska droger. Fadiman har tidigare berättat att han tillsammans med kollegor experimenterat med doser som är en bråkdel av vad de är vid rekreationellt bruk, mikro-doser som han kallar det. Rapporter från de som prövat att inta mikro-doser av LSD i samband med frukost ska enligt psykologen vid dagens slut ha erfarit ”en väldigt bra dag”, med ökad prestationsförmåga vad avser arbetsuppgifter och skärpta rutiner så som adekvat matintag och bättre fokus på gymmet.

En växande rörelse ”mikro-doserare” ger sig nu till känna på internetforum. En vanlig frukost-dos bland dessa användare är mellan 10 och 15 mikrogram, istället för de större doser som behövs för att uppleva ruset som annars gör användaren ”hög” vilket är en nog så ofta avsedd effekt vid intag av drogen. Enligt Fadimans tidigare erfarenheter har behandlingsregimer med mikro-doser hjälpt till att bota ängslighet och sömnsvårigheter hos testpersonerna. Men det är först nyligen som det börjat komma rapporter från användarna själva på internetforum som Reddit att behandlingen hjälper mot Facebook-beroende, skriver brittiska Metro.

Det lär dock dröja innan evidens som godtas av den samlade forskarkåren har tagits fram avseende LSD:s effekter på sådant som ångest, sömnsvårigheter och Facebook-beroende, vid mikro-dosering av drogen. Inte minst som det i USA liksom Europa finns hårda restriktioner avseende klinisk forskning på psykedeliska droger.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag