Ny väljarundersökning ger SD nytt rekord – Bara 2,8% efter Moderaterna

Sverigedemokraternas partiledare Jimie Åkesson. Foto: Sven Pernils / Nyheter Idag
  • Onsdag 11 feb 2015 2015-02-11
E-post 4070

SVERIGE I den senaste väljarundersökningen från Yougov når Sverigedemokraterna ett toppresultat på 19 procent medan Kristdemokraterna ramlar ur riksdagen. Det rapporterar tidningen Metro idag.

Enligt en ny väljarundersökning som utförts av marknadsundersökningsföretaget Yougov på uppdrag av tidningen Metro har Sverigedemokraterna nu ett rekordstort väljarstöd. Partiet hamnar på 19,0 procent, en ökning med 2,1 procent sedan Yougovs senaste mätning i december.

Efter decemberöverenskommelsen har både Folkpartiet och Kristdemokraterna försökt lyfta flykting- och invandringsfrågan. Men enligt Yougovs siffror verkar det som om inget av partierna kunnat vinna något särskilt stöd till följd vinterns utspel.

– KD och FP har inte rört sig alls. Den lilla forskning som finns visar att det inte är så lätt att ta andras partifrågor. Det är en riskabel strategi om man ser till forskningen, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till Metro.

Kristdemokraterna utanför riksdagen

Enligt undersökningen hamnar Kristdemokraterna återigen under riksdagsspärren, medan Folkpartiet lyckas klättra upp till över 4 procent igen. Kristdemokraterna, som snart ska välja ny partiledare, skulle bli helt utan riksdagsmandat om det skulle vara val idag. Samtidigt får Moderaterna 21,8 procent, varför det bara är 2,8 procent som skiljer mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Yougovs resultat är inte statistiskt säkerhetsställt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag