Ny vallag håller lokalpartier ute från politiken

Foto: Benny Mårtensson
  • Torsdag 12 jul 2018 2018-07-12
E-post 238

SVERIGE Flera lokalpartier runtom i landet kan påverkas inför det kommande valet på grund av en ny kommunspärr. Alla kommuner i landet med en valkrets kommer få en spärr på 2 procent av rösterna medan kommuner med fler valkretsar kommer få en spärr på 3 procent.

I höstens val kommer det bli svårare för lokalpartier att klara sig i kommunpolitiken. För första gången införs nu en småpartispärr i alla Sveriges kommuner, det uppger SVT Nyheter.

För att få komma in i riksdagen krävs det att man klarar den så kallade fyraprocentspärren. I år kommer även en liknande spärr att införas i alla kommuner med en valkrets, där kommer det införas en partigräns på två procent. Kommuner med två eller fler valkretsar kommer få en spärr på tre procent.

Några av de påverkade partierna är Örebropartiet i Örebro, Demokraterna i Göteborg och Socialisterna Välfärdspartiet i Västervik.

Nyheter Idag har kontaktat de tre lokalpartierna som ställer upp inför höstens val. Markus Allard är partiledare för Örebropartiet och Johannes Regell är partiledare för Socialisterna Välfärdspartiet. Demokraterna har avböjt att kommentera till Nyheter Idag.

Vad tycker du om den nya lagen?

– Det är såklart dåligt. Det kommer inte påverka oss för vi har starkare stöd än så, säger Johannes Regell till Nyheter Idag.

Varför tror du den nya lagen införs?

– Politikerna känner väl press antar jag. Man känner att man har byggt sitt slott på väldigt lös sand.

Det är många lokalpartier som dyker upp inför det här valet. Varför tror du det är så?

– För att det finns ett behov av det. För att människor inte litar på de gamla partierna längre. Det är ett sundhetstecken.

Ett av de lokala partier som påverkas av förändringen är Örebropartiet.

I Örebro fattade kommunpolitikerna, efter valet 2014, beslut om att införa procentspärr kombinerat med två valkretsar, något som försvårar för små partier, däribland det lokala Örebropartiet.

Om kommunen endast skulle utgöra en valkrets hade en procentspärr på två procent varit aktuell. Därmed hade det krävts 2300-2400 röster för att få mandat. I och med att kommunen nu är uppdelad i två valkretsar har respektive valkrets en procentspärr på tre procent. Det innebär att ett parti kan få 2400 röster men ändå missa mandat eftersom rösterna kan vara fördelade med 1200 röster i vardera valkrets, vilket inte överstiger de 1500 röster som krävs för att nå över treprocentspärren i någon av valkretsarna.

Markus Allard från Örebropartiet instämmer med Regell från Västervik.

– De etablerade partierna vill försvåra för väljarna att rösta in Örebropartiet, men genom det signalerar de att ÖP är ett alternativ som de är oroliga för. De bekräftar således för väljarna att en röst på Örebropartiet kommer göra skillnad, säger Markus Allard, partiledare för Örebropartiet, till Nyheter Idag.

LÄS ÄVEN: Allard och Springare: Fler ordningsvakter och strypta föreningsbidrag i kampen mot radikal islamism

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag