Ny video visar för första gången hur Ryssland attackerar ISIS från en ubåt

Foto: Faksimil Youtube / ruptly.tv
  • Onsdag 9 Dec 2015 2015-12-09
E-post 952

SYRIEN Nya videbilder visar hur Ryssland för första gången attackerar islamiska staten med robotar från en ubåt i medelhavet. Det är samma typ av kryssningsrobotar av modell ”Kalibr” som tidigare avfyrats mot IS från fartyg i Kaspiska havet.

Ryssland fortsätter spänna sina militära muskler i samband med kriget mot IS och andra terrorgrupper i Syrien. En ny video som publicerats på Youtube visar hur kryssningsrobotar avfyras från en ubåt i medelhavet nära Syriens kust.

Roboten 3M-54 Klub – även kallat ”Kalibr”

Tidigare har Ryssland använt kryssningsmissiler mot islamiska staten från fartyg i Kaspiska havet. Vid bägge tillfällen har samma typ av robot använts, modell 3M-54 Kalibr – även kallad ”Klub” i exportversion. Roboten är konstruerad både för att kunna avfyras från fartyg och från ubåtar.

Det finns olika versioner av roboten med olika räckvidd. Den kortaste räckvidden når 220 kilometer, men det finns en variant som når så långt som 2500 kilometer. Roboten har även olika varianter för att bekämpa mål på land, till sjöss men även för att kunna oskadliggöra ubåtar. Roboten kom officiellt att användas för första gången i aktivt bruk 2012 och den är utvecklad av den ryska designbyrån ”Novator”.

Roboten avfyrades från ubåten Rostov-on-Don, en ubåt i den så kallade kilo-klassen. Det är en diesel-elektrisk ubåt som uppges vara konstruerad på ett sätt som det gör det extra svårt att upptäcka ubåten.

Nedan ser du videon där robotarna avfyras från ubåten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag