Nya baltiska separatiströrelser dyker upp på Facebook

Revolutionen börjar på Facebook? Faksimil: Facebook
  • Onsdag 4 feb 2015 2015-02-04
E-post

ÖSTERSJÖN I förra veckan kunde Nyheter Idag rapportera om att lettisk säkerhetspolis börjat undersöka en, påstådd separatiströrelse på Facebook. Nu verkar det även som om övriga baltstater fått en varsin viral utbrytargrupp på halsen.

På Facebook har någon eller några startat grupperna Folkrepubliken Vilnius och Ryska Baltiska Republiken. De båda grupperna, som dock är extremt små till antalet följare, kräver självständighet från Estland och Litauen, samtidigt som man även uttrycker en vilja att förenas med andra stater. Allt i likhet med lettiska Folkrepubliken Lettgallen.

– Gruppnamnet är en hänvisning till folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, vars heroiska kamp vi naturligtvis stödjer, skriver den litauiska separatistgruppen på sin sida.

Man påpekar dock att man inte har för avsikt att ansluta sig till Ryssland, i själva verket är man en grupp polska patrioter som vill söka sig närmare grannen i söder.

Stoltserar med den ryska flaggan

Även den estniska gruppen visar tydligt att de stödjer Donetsk, Luhansk – och Ryssland. Där Folkrepubliken Vilnius talar sig varma för Polen stoltserar Ryska Baltiska Republiken med en omgjord rysk fana som profilbild.

Huruvida de tre grupperna är geopolitiska pojkstreck eller i själva verket någon form av provokationer mot baltstaterna, i ljuset av kriget i Ukraina och etableringen av terrorstaterna Donetsk och Luhansk, står ännu inte klart.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag