Nya brottstrenden: Rånare rycker halsband av äldre damer i Göteborg – ”talade engelska”

Foto: Pär Henning
  • Onsdag 11 jul 2018 2018-07-11
E-post

GÖTEBORG Efter en rad rån på öppen gata uppmanar nu polisen folk att undvika att ha på sig halsband utomhus i Göteborg. I synnerhet äldre damer med rörelsehinder riskerar att drabbas.
– Vi har säkert flera olika konstellationer som är ute och gör sig skyldiga till den här typen av brott, säger polisens presstalesperson.

Göteborg upplever nu en våg av halsbandsrån på öppen gata. Gärningsmännen försöker rycka loss halsband från framför allt äldre damer som går med rullator. Under förra veckan skedde hela tio sådana fall, enligt P4 Göteborg.

Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen i region Väst, säger att det rör sig om olika gärningsmän. De kan dock ingå i samma gruppering. Han rekommenderar också att man undviker att ha halsband när man går ut.

– Det kanske kan vara av vikt att fundera på om man verkligen ska ha på sig halsband ute. Och då menar jag inte att offret ska beskyllas för någonting, utan jag menar att man måsta tänka på detta, med tanke på att det sker så ofta, säger Stefan Gustafsson till P4 Göteborg.

”Ska vara lite på tårna”

När Nyheter Idag talar med polisens presstalesperson Christer Fuxborg tonar han dock ner sin kollegas uttalande.

– Man ska väl inte undvika, kanske. Men däremot kanske man ska vara lite på tårna med tanke på att vi har den här typen av brottslighet just nu. Om man ska ut på stan och festa och så vidare, att man kanske tänker sig för lite extra, säger han.

På tisdagen skedde åtminstone tre försök till och fullbordade halsbandsrån i staden. Klockan 10.44 fick polisen det första larmet om att en äldre kvinna blivit bestulen på sin mobiltelefon och halsband. Mannen sprang sedan iväg och lämnade kvinnan chockad men utan fysiska skador.

Vid 14-tiden var det dags igen – en man försökte rycka halsbandet från en kvinna i 60-årsåldern, som var så chockad efteråt att hon hade svårt att redogöra för vad som hänt. Hon behövde dock inte sjukvård.

Olika signalement

Vid 19-tiden fick polisen ett tredje larm. Den gången hade tre män kommit bakifrån och försökt rycka halsbandet av en man i 50-årsåldern, som dock gör motstånd. Rånarna försvinner då från platsen och lämnar anmälaren oskadd.

”Anmälarn kan inte lämna något närmare signalement förutom att de tre männen som var i 20-årsåldern talade engelska”, skriver polisen i sin händelserapport.

– Vi har olika signalement på de här gärningsmännen. Så vi har säkert flera olika konstellationer som är ute och gör sig skyldiga till den här typen av brott. Det finns äldre gärningsmän beskrivna, det finns med utländsk påbrå och det finns med svensk påbrå, och lite olika åldrar, säger Christer Fuxborg.

– Det blir lite som Pohlman sa förr i tiden, att det är torrt i våra marker och så helt plötsligt börjar det brinna lite varstans. Det är likadant här – ”aha, man kan rycka en guldkedja”. Man läser det i media och då triggar det andra.

Läs även: Margot Wallström: Sverige bör ta emot människor från Niger

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag