Nya framsteg för SpaceX – Mars närmar sig

SpaceX testar att landa en rymdkapsel. Snart på en planet inte nära dig. Foto: SpaceX
  • Söndag 14 aug 2016 2016-08-14
E-post

USA Den senaste veckan har bjudit på två positiva nyheter för rymdfartsföretaget SpaceX. Först påbörjades testning av den nya raketmotorn Raptor, och bara dagar senare lyckades de landa ytterligare en raket på deras autonoma landningsplats till havs.

Den nya raketmotorn, Raptor, beräknas bli ungefär tre gånger så kraftfull som de Merlinmotorer SpaceX använder sig av i sin Falcon 9-raket och i den kommande Falcon Heavy. Efter flera års utveckling har nu den första fullskaliga versionen konstruerats och skall nu undergå tester vid vid en testfacilitet i Texas.

Den kraftigare motorn är en förutsättning för nästa generations raket, som SpaceX har gett namnet Mars Colonial Transporter. SpaceX har inte gjort någon hemlighet av ett av de stora målen är Mars. Vid en konferens 9 augusti sade Gwynne Shotwell, VD för SpaceX, att en resa till Mars skulle kunna ske så tidigt som 2018, om än obemannad. Denna resa, som enligt tidigare planer, skulle kunna föra en last på sex ton till Mars kräver inte heller den nya Raptormotorn utan väntas kunna genomföras med raketen Falcon Heavy, som skall tas i bruk i slutet av 2016 eller tidigt 2017.

Grundaren av SpaceX, Elon Musk, har alltid varit öppen med att han vill kolonisera Mars, och tidigare i år uppskattade han att bemannade resor till Mars skulle kunna ske redan 2025.

Raptormotorn är också intressant i sammanhanget eftersom den drivs av metan och syre. Metan är enkelt att framställa på Mars tack vare koldioxiden i atmosfären och förekomsten av vatten. I framtiden skulle vi kunna se raketer som startar från Mars.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag