Nya korankravaller i Skåne – bil körde in i kravallstaket och stadsbuss sattes i brand

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 17 apr 2022 2022-04-17
E-post 266

MALMÖ/LANDSKRONA Rasmus Paludans tilltänkta koranbränning i Landskrona flyttades till Malmö av polisen under lördagen. Trots det följde upplopp i Landskrona och även i Malmö där en personbil körde igenom kravallstaketet och en dansk fotograf blev attackerad. I Malmö bröt nya upplopp ut senare under natten där bland annat en stadsbuss sattes i lågor.

Linköping, Norrköping, Örebro och Rinkeby i Stockholm. I flera svenska städer där Rasmus Paludan hållit eller försökt hålla demonstrationer under sin koranbrännarturné har det slutat med upplopp. Nu kan även Landskrona och Malmö adderas till den listan.

Från början hade Paludan fått tillstånd att bränna en koran i Landskrona. Men efter beslut från polisen flyttades demonstrationen.

”Den samlade bedömningen, efter utvecklingen i andra regioner i helgen samt information som inhämtats under de senaste dagarna och veckan, gör att polisen nu undersöker alternativ plats för att genomföra den allmänna sammankomsten som inte kommer att ske i Landskrona”, skriver polisen på sin hemsida.

Läs även: Flera poliser skadade i Örebro – polisbuss kapades och brändes

Det hela slutade med att demonstrationen fick hållas i Skånegården i Malmö. Men trots det skedde upplopp och stenkastning mot polis i Landskrona.

– Det är oroligt. Runt 14.39 kom information om att runt 20–30 ungdomar var i full färd med att elda bilar och dra ut containrar, säger polisens presstalesperson Kim Hild till Aftonbladet.

Strax efter 18.30 på lördagskvällen säger polisens presstalesperson Patric Fors att situationen har lugnat sig.

– Totalt är det två bilar tror jag som har brunnit. En på Stenorsvägen och en på en parkering en bit därifrån. Sedan har de släpat ett par bildäck och en soptunna som de har satt fyr på, ute på Stenorsvägen, säger han till Nyheter Idag.

Är det någon som har gripits?

– Inte vad jag känner till i nuläget. Det är ganska lugnt så länge vi inte kör fram. Det är oss man hyser agg mot och vill kasta sten.

Bil körde igenom kravallstaket

Tumultartat blev det också vid Skånegården i Malmö där Paludan trots allt kunde genomföra sin demonstration. Bland annat körde en bil in igenom kravallstaketet. Föraren lyckades emellertid inte helt med sitt uppsåt och kunde snabbt gripas av poliser på plats, rapporterar polisen. Händelsen rubriceras som mordförsök.

Utöver det fick en kvinna en sten kastad på sig i huvudet och åtminstone tre bilar ska ha brunnit i närheten av Skånegården. Dessutom blev en dansk tv-fotograf för TV2 sparkad på i bröstet av en ligist medan han låg ner, rapporterar TV2. Stenkastning förekom även mot polisen och även Paludan träffades av en sten i benet.

– Först trodde vi inte att det skulle bli så här som det varit i de andra städerna, men nu känns det som att även polisen ses som motståndare här i Malmö, säger Sveriges Radios utsända reporter Petra Haupt till Ekot.

Upplopp i Rosengård

Strax innan klockan nio ska situationen vid Skånegården ha lugnat sig. Istället skedde upplopp i andra delar av staden.

I Rosengård sattes en stadsbuss i brand och hållplatser på tre busslinjer fick dras in på grund av kravallerna.

– Ett brinnande föremål kastades in i bussen. Föraren försökte släcka, men det gick inte och bussen utrymdes. Alla ska ha klarat sig utan fysiska skador, men de är skärrade, säger Mikael Espling vid Skånetrafiken till SVT.

När polis anlände till platsen fick de stenar och molotovcocktails kastade på sig. De blev också beskjutna med raketer. Dessutom har det brunnit på flertalet ställen i området, däribland i ”miljöhus och sopkärl”, skriver polisen.

Larm om ytterligare bränder har förekommit under natten i andra delar av staden.

– Staben har varit aktiv men under natten har det lugnat ner sig. Nu har man kunnat dra ner antalet resurser, säger polisens presstalesperson Kim Hild till SVT tidigt på söndagsmorgonen.

Läs även: Allard: ”Polisen är inte förmögen att skydda oss i vårt eget land”

Läs även: Polisen om upploppen i Örebro: ”Ibland får man flytta på sig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag