Nya kravet i Expressen: Blockera Sverigedemokraterna från Facebook

Foto: Faksimil expressen.se
  • Fredag 23 mar 2018 2018-03-23
E-post 9999

SVERIGE För att ”återupprätta förutsättningarna för demokratiska samtal på internet” ställs nu krav på att blockera Sverigedemokraterna från Facebook i en Expressen-artikel. ”Om inte propagandamakare regleras bort från våra flöden blir detta ett valår där högerextrema medier kommer få historiskt stort inflytande över det redan skadeskjutna politiska samtalet”, skriver två debattörer från vänsternätverket Skiftet.

Konkurrenten Expressen presenterar Skiftet som ett ”demokratinätverk”. Samtidigt föreslår två debattörer från Skiftet att Sverigedemokraterna, men även andra aktörer, ska blockeras från Facebook. Motiveringen är att ”återupprätta förutsättningarna för demokratiska samtal på internet”, vilket bäst sker genom att blockera och reglera bort ”propagandamakare” från flöden på internet.

”Att Facebook och Google ’ser över’ sina algoritmer är inte bra nog”, poängterar Ann Westberg och Robert Englund.

De bägge debattörerna stöder sig på artiklar från både DN och Expressen, som publicerats den senaste tiden, när de argumenterar för att reglera bort Sverigedemokraterna. Vidare hänvisar de till en en film som Sverigedemokraterna lät publicera nyligen där bilbränder och otrygghet uppmärksammas.

”Både retoriken och estetiken från filmen är väl bekant från de högerextrema medier som växer sig starkare i Sverige och deras storebröder i USA. Verklighetsförankringen må vara svag, men innehållet skapar goda intäkter för plattformarna, så räkna med att se mer av detta än andra partiers mer sansade budskap. Mycket tyder på att den amerikanska trenden, där extrema högermedier, ohederliga politiker och plattformsjättarna dansar armkrok, kommer fortsätta i Sverige”, argumenterar debattörerna.

Taktiken: Stänga ute SD helt och hållet

Tidigare har Aftonbladet meddelat att SD inte får lov att annonsera i tidningen under årets valrörelse. Samma beslut har en rad andra tidningar deklarerat i tidigare valrörelser gentemot just Sverigedemokraterna. Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein som berättar att det är medveten taktik att stänga partiet ute från olika kanaler.

– Det viktigaste under en valrörelse för ett parti är att berätta för väljarna vad de får om de röstar på partiet. Alltså vad händer med Sverige med oss vid makten. Då är det viktigt att vi får möjlighet att berätta om det i valrörelsen. Det har vi sett sedan tidigare, att i vissa tidningar får vi inte annonsera.

– Exempelvis får vi inte annonsera i Aftonbladet. Vi får inte använda ordet ”invandring” när vi försökte annonsera i Göteborgsposten och DN. Det gör att det blir svårt för oss att nå ut. Dessutom blir vi stoppade i tunnelbanan, vid busshållsplatser – vi får inte annonsera där heller.

Enligt Wallerstein är det framför allt internet som blivit den arena där Sverigedemokraterna ännu inte stoppats från att annonsera. Men det kan det bli ändring på i framtiden om SD blockeras från exempelvis Facebook.

– Då har vi ingen möjlighet att berätta för folket vad man får med vår politik. Då blir det i praktiken också omöjligt att ha en fungerande demokrati.

Wallerstein ser även ett problem i ett bredare perspektiv om Sverigedemokraternas möjligheter att nå väljare mer eller mindre helt kringskärs.

– I alla andra länder är demokrati och censur något som brukar krocka. Men i Sverige talas det om att censuren skulle skydda vår demokrati. Det är märkligt att demokratiskt valda partier inte ska få tala med sina väljare av demokratiskäl.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag