Nya migrationsbomben: 317 000 ärenden om anhöriginvandring fram till 2019

Migrationsverket tar emot flyktingar på Stockholms centralstation. Foto: Privat
  • Onsdag 26 okt 2016 2016-10-26
E-post 3532

STOCKHOLM ”Det är en nivå vi aldrig sett tidigare”, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forsell till Aftonbladet om att över 300 000 ärenden om anhöriginvandring väntas fram till 2019. Rekordsiffrorna kommer ur migrationsverkets prognos, berättar Aftonbladet.

Den stora migrationsvågen förra året kan komma att upprepas när över 300 000 ärenden om anhöriginvandring väntas behandlas fram till år 2019. När tidningen Aftonbladet talar med Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forsell understryker han att det är en stor volym som ska handläggas.

– Det är en nivå vi aldrig sett tidigare. Fram till 2019 är det 317 000 ärenden. Det här kommer ha stor inverkan på frågor om bostäder, jobb, skolplatser, sjukvård. Det understryker att vi behöver ha en långsiktig och hållbar migrationspolitik, säger Forsell.

Efterlyser ny permanent lagstiftning

Perioden som Forsell avser är åren 2016 till och med hela 2019. Men Migrationsverkets prognos sträcker sig till och med 2020 och räknat fram till det året väntas ytterligare 57 000 ärenden, totalt 374 000. Men det är tiden efter 2019 som är intressant, fram till dess gäller de nya tillfälliga reglerna som gör det svårare för anhöriginvandrare.

Men efter 2019 kan de som fått avslag söka på nytt om uppehållstillstånd och då med betydligt mer generösa regler som ökar chanserna att stanna i landet. Det är med anledning av detta som Forsell efterlyser en permanentad lagstiftning.

– När den tillfälliga lagen har löpt ut måste vi ha en ny lagstiftning på en hållbar nivå. Vi saknar svar från regeringen, säger Johan Forssell till Aftonbladet.

SD: ”En ohållbar situation”

Även Sverigedemokraterna, som i de flesta opinionsmätningar ser ut att utmana Moderaterna om andraplatsen i svensk politik, är inne på samma linje. När Nyheter Idag talar med Jimmie Åkessons politiska sekreterare Mikael Eriksson efterlyser han en regelskärpning för att hantera de väntade volymerna.

– Även om antalet asylansökningar har minskat, ser vi dessutom en ökande trend på anhöriginvandringen. Över 300 000 nya ansökningar i denna kategori beräknas inkomma de närmaste åren. Detta är en ohållbar situation. Givetvis ska det finnas möjlighet att återförenas med sin familj, men dessa regler måste skärpas. De nivåer som nu är aktuella riskerar att sätta ännu mer press på inte minst redan ansträngda kommuner, säger han till Nyheter Idag.

Aftonbladet har även talat med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och han menar att Migrationsverkets prognos visar att regeringen har kontroll på situationen. Och han delar inte helt den bild som Moderaterna, men även Sverigedemokraterna, målar upp med bakgrund i Migrationsverkets prognos.

– De räknar på begäran av ärenden, inte hur många som blir beviljade. Traditionellt sett blir ett lägre antal av de yrkade beviljade, säger han till tidningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag