Nya prognosen: 160 000 asylsökare i år – mer än dubbelt så många som beräknat

Migrationsverket tar emot flyktingar på Stockholms centralstation. Foto: Privat
  • Onsdag 21 okt 2015 2015-10-21
E-post 259

SVERIGE 160 000 asylsökande migranter kommer att komma till Sverige i år – det säger Migrationsverkets nya prognos för 2015. I den nya prognosen är antalet asylsökande mer än dubbelt så stort som myndigheten tidigare räknat med.

Enligt TT, som tagit del av uppgifter som officiellt inte kommer att släppas förrän imorgon, skrivs prognosen över antalet asylsökande i år upp med 86 000 migranter.

I den senaste prognosen från juli i år räknade Migrationsverket med 74 000 asylsökande fram till och med 31 december, men hittills i år har redan 99 000 sökt asyl i Sverige. I tisdags slogs dessutom ett nytt rekord med 1 792 asylsökande på en enda dag.

Det stora antalet migranter som söker asyl i Sverige väntas kosta många miljarder kronor extra. I den budgetproposition för nästa år som riksdagen just nu behandlar har regeringen avsatt drygt 40 miljarder kronor till flyktingmottagning och integration.

Men det är inte bara statens utgifter som ökar i och med asylkaoset, även kostnaderna för kommunerna skenar. Enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som släpptes för två veckor sedan kommer kommunalskatten i Sverige behöva chockhöjas med i genomsnitt två procentenheter fram till 2019 för att klara de ökande invandringsrelaterade kostnaderna.

Migrationsverket hoppas på att strömmen av asylsökare kommer avta något nästa år. Under 2016 räknar myndigheten med att Sverige kommer ta emot 135 000 asylsökande migranter.

Läs också: Ekonom: Flyktingvågen på väg knäcka Sveriges ekonomi – så mycket höjs skatten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag