Nya S-utspelet: Språkplikt för asylsökande, nyanlända och invandrare som får försörjningsstöd

Foto: Nyheter Idag Ylva Johansson och Magdalena Andersson på pressträff
  • Tisdag 24 apr 2018 2018-04-24
E-post 485

STOCKHOLM Som en del av ett antal hårda utspel i integrationsdebatten utlovar nu Socialdemokraterna så kallad ”språkplikt” för nyanlända inför valet i höst. S vill kunna dra in försörjningsstöd för de nyanlända, asylsökande och invandrare som inte deltar i språkundervisning.

Socialdemokraterna går nu ut med ytterligare ett utspel inför valet i höst. Partiet väljer att skärpa kraven på asylsökande, nyanlända och invandrare som får försörjningsstöd. En valfråga kommer vara att inför en så kallad språkplikt för dessa grupper om de ska få rätt till ersättning, uppger Aftonbladet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) presenterade förslaget gemensamt under en presskonferens. Förslaget kallas för ett ”språkpaket med språkplikt för nyanlända och invandrare”.

Foto: Nyheter Idag Magdalena Andersson

Förslaget innebär att den som inte deltar i den svenskundervisning som erbjud av samhället ska bli av med sitt försörjningsstöd, det som tidigare kallades för socialbidrag.

– Det går inte att överskatta vikten av att man kan tillräckligt väl svenska, man behöver inte kunna perfekt, för att kunna ta sin plats i det svenska samhället, säger Ylva Johansson under presskonferensen.

Johansson reflekterade över den stora mängd asylinvandrare som kommit till Sverige sedan 2015.

– Vi var inte riktigt rustade, sade hon.

Socialdemokraterna har vid ett flertalet tillfällen den senaste tiden skärpt tonen gällande integrationspolitiken. Ylva Johansson presenterade en variant på dagens förslag redan under mars månad.

På frågan om det kan bli fråga om språkkrav kopplat till ett medborgarskap svarade Ylva Johansson ”det kan man diskutera”. Magdalena Andersson menade att det är för lång tid att vänta med språkkraven tills ett medborgarskap blir aktuellt.

– Det är lite passivt, sade Andersson.

LÄS ÄVEN: S nya utspel: Lär dig svenska eller bli av med försörjningsstöd

LÄS ÄVEN: ”Vi ska inte ha svängdörrar in i Sverige” – nya retoriken från Socialdemokraterna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag