Nya stängda Europa: Här har Tyskland återinfört gränskontroller

Här har Tyskland återinfört gränskontroller mot Österrike. Foto: Faksimil Youtube / Ruptly.tv
  • Måndag 14 sep 2015 2015-09-14
E-post 908

TYSKLAND Nu visas videobilder från gränsen mellan Tyskland och Österrike där det för första gången på mycket länge genomförs gränskontroller. Detta efter att Tyskland gör ett avsteg från Schengenavtalet. Samtidigt fortsätter flyktingtrycket mot Europa utan att en hållbar lösning finns i sikte.

Efter att det nyligen kommit 13 000 flyktingar till München i södra Tyskland har landet sett sig nödgat till att ta till panikåtgärder. Nu inför Tyskland gränskontroller mot grannlandet Österrike, något som i praktiken är ett avsteg från Schengenavtalet.

Tanken med Schengenavtalet, som omfattar en rad Europeiska länder, är att invånare ska kunna resa fritt mellan länderna utan gränskontroller. Men nu sätts alltså hela systemet på undantag från Tysklands sida med anledning av den stora flyktingkrisen där ett stort antal människor söker sig till Europa.

”Schengenavtalet symboliserar EU”

Den S-märkta debattören Johan Westerholm konstaterar att utvecklingen som nu sker i Europa skulle i praktiken kunna vara en sorts avveckling av hela tanken med fri rörlighet inom EU.

”Schengenavtalet är, vid sidan av Dublinförordningen, det som symboliserar EU för många medborgare – som gör det verkligt. Synligt”, skriver Westerholm på sajten Ledarsidorna.

Westerholm varnar för att det som är tillfälliga gränskontroller med tiden kan bli en permanent situation. Om så sker har själva idén med fri rörlighet och samarbetet mellan Schengenländerna ”pulvriserats”.

Nedan kan du se videobilder på Tysklands nya gränskontroll mot Österrike

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag