Nya superhyckleriet: Rödgröna regeringen tar 6,5 bostadsmiljarder i utdelning

Bostadsminister Mehmet Kaplan lovar nya studentbostäder, samtidigt tar hans regering 6,5 miljarder i utdelning ur Akademiska Hus. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Lördag 26 sep 2015 2015-09-26
E-post 1914

STOCKHOLM Bara någon månad efter studenternas terminsstart aviserade Akademiska Hus att den rödgröna regeringen tömmer bolaget på otroliga 6,5 miljarder i en extra utdelning. Pengar som skulle kunna användas till studentbostäder. – Det är viktigt att förstå hur man möter den exceptionella bostadsbrist som råder i landet och speciellt under dessa terminstartstider, förklarade Kaplan ett par veckor innan miljardutdelningen var ett faktum.

Nyligen kunde Nyheter Idag avslöja att den rödgröna regeringen plundrar det statliga järnvägsbolaget SJ på otroliga 1,7 miljarder genom en extra bolagsstämma. Nu fortsätter miljardrullningen genom bolaget Akademiska Hus där regeringen tömmer bolaget på otroliga 6,5 miljarder kronor.

Metodiken är densamma som med SJ – på en extra bolagsstämma väntas beslutet fattas som i praktiken betyder att regeringen lånar pengar genom de statliga bolagen. Miljarderna, som plockas ur Akademiska Hus, skulle kunna gå till att stärka upp den mycket akuta bostadsbristen för studenter.

Två veckor tidigare: ”Bristen av studentbostäder är en enorm utmaning”

Akademiska Hus aviserar nyheten om den extra bolagsstämman under fredagen den 25 september. Drygt två veckor tidigare, den 8 september, berättade bostadsminister Mehmet Kaplan hur den rödgröna regeringen ska komma tillrätta med bostadsbristen för studenter.

– Men vi kan också öka byggtakten. Det byggs i dag mycket mer än på länge, men vi kan genom statliga investeringar öka takten ytterligare, sade han då till tidningen Lundagård.

Bostadsministern förklarade att han mycket väl känner till den mycket akuta bostadsbristen för studenter i Sverige. I samma intervju beskrev han den akuta bristen på bostäder som en ”enorm utmaning”.

– Vi vet exakt vilka rubriker som kommer att stå i tidningarna i slutet av augusti och början av september. Situationen med bristen av studentbostäder är en enorm utmaning.

Akademiska Hus fick ”breddat uppdrag” – att bygga studentbostäder

Ett av de statliga företag som skulle kunna råda bot på den akuta bostadsbristen för studenter är Akademiska Hus. Det statliga företaget meddelade den 25:e juni 2015 att de har ett ”breddat uppdrag”, nu ska de även bygga studentbostäder.

”För att ytterligare kunna ta ett helhetsansvar i utvecklingen av campusområden har Akademiska Hus uppdrag breddats så att det även medger eget byggande och ägande av studentbostäder”, står att läsa som en nyhet på Akademiska Hus hemsida.

Drygt två månader senare, den 4 september, låter bostadsminister Mehmet Kaplan meddela att den rödgröna regeringen lanserar ”ett historiskt bostadspolitiskt paket med massiva investeringar för att det ska byggas fler bostäder för de som idag har tuffast att ta sig in på bostadsmarknaden”.

Och begreppen för att beskriva denna oerhörda satsning som ska lösa bostadsbristen för exempelvis studenter beskrivs som ”krafttag”.

”Därför tar vi nu ett krafttag och satsar 5,5 miljarder kronor under nästa år i ett bostadspaket för att det ska byggas fler små, billiga och klimatsmarta hyresrätter”, skriver Kaplan i en debattartikel hos Svenska Dagbladet.

Plundrar i själva verket statligt bostadsbyggande på en miljard netto

Givet det nya bredare uppdrag Akademiska Hus meddelade tidigare i år om att de även ska bygga och förvalta studentbostäder skulle företaget i praktiken kunna satsa otroliga 6,5 miljarder kronor på det som Kaplan beskriver som ”små, billiga och klimatsmarta hyresrätter”. Det är alltså bostäder som primärt kan nyttjas av studerande och ungdomar.

Men den summan om 6,5 miljarder som fanns att tillgå i det statliga bolaget, väljer nu regeringen att plocka ut i form av utdelning. Ställer man den summan mot de 5,5 miljarder som regeringen avser att satsa, blir nettoresultatet att statens ekonomiska medel för att lösa den akuta bostadsbristen nu är en miljard mindre.

Mehmet Kaplans ”krafttag” för att lösa bostadsbristen, som alltså innebär en miljard mindre netto för studentbostäder, kan ha sin förklaring i ökade kostnader för sjukförsäkringen.

”En extra stämma är utlyst till den 19 oktober när utdelningen ska klubbas. Enligt förslaget ska 4,5 miljarder betalas ut kontant i omgångar under hösten och resterande två miljarder innan årsstämman i vår. Summan motsvarar de ökade kostnaderna för sjukförsäkringen som är regeringens stora oro just nu”, skriver Dagens Nyheter angående utdelningen i Akademiska Hus.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag