Nya uppgifter talar för att DN försökte tysta forskarkritik mot Sandviken-rapporten

DN-redaktören Peter Wolodarski. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 10 jun 2018 2018-06-10
E-post

STOCKHOLM Nya uppgifter talar för att DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i det fördolda försökt misskreditera nationalekonomen Tino Sanandaji. ”Jag minns DN:s kritik bakom scenen mot att vi gav Tino Sanandaji utrymme”, skriver Lars Truedson som arbetar med det mediekritiska radioprogrammet ”Medierna”.

Det började med en artikel i DN som slog fast att Sandviken tjänar en halv miljard på invandringen. Artikeln var felaktig, något som nationalekonomen Tino Sanandaji snabbt påpekade och sedan återkommande kritiserat Dagens Nyheter för. Sanandajis kritik mot DN återgavs av SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett tal i Almedalen.

Men trots att artikeln var felaktig rättades aldrig uppgifterna i DN. Istället har chefredaktören Peter Wolodarski i det fördolda försökt sätta press mot Tino Sanandaji. På Facebook berättar Sanandaji att ”Peter Wolodarski under talet satt och frentiskt sms:ade min chef att jag skadade forskningsinstitutets anseende”.

”När jag fullföljde min skyldighet som forskare och avslöjade felet vägrade DN rätta. I stället är deras lösning att kontakta min chef och försöka förstöra min karriär med hint att media kan attackera forskningsinsitutetet om jag fick vara kvar”, fortsätter Sanandaji.

Magnus Henrekson: Ingen har kunnat visa att Sanandaji har fel

Nyheter Idag har talat med professor Magnus Henrekson vid Institutet för näringslivsforskning. Han var vid den tiden Sanandajis chef och den som ska ha fått de omtalade SMS:en från Wolodarski.

– Jag kommenterar inte privata samtal offentligt, det gäller nu också. Jag varken bekräftar eller dementerar, säger han till Nyheter Idag.

Samtidigt understryker Henrekson att ingen kunnat visa på att Sanandaji har fel i sak samt att det är viktigt med akademisk frihet. Vidare säger Henrekson att hans svar får ”tolkas som du vill”.

– Till alla som ställer frågor om Tino och hans ställningstagande i migrationsfrågan, svarar jag alltid att hans ståndpunkter är väl underbyggda. Vad jag vet har ingen kunnat beslå honom med fel i sak. Det är min uppfattning. Jag driver institutet med akademisk frihet och det är sanningssökande som gäller. Det kan vara jobbigt på kort sikt att komma fram till saker som är jobbigt att hantera, men på lång sikt är det nödvändigt för att säkerställa välståndet. Det är så jag ser det och sen får du tolka det som du vill.

Nyheter Idag har även talat med en person som styrker bilden att Wolodarski skickat SMS till Henrekson med syfte att sätta press, alternativt få tyst på, Sanandaji.

Nya vittnesmålet: ”Jag minns DN:s kritik bakom scenen mot att vi gav Sanandaji utrymme”

Nu kan Nyheter Idag presentera ännu en uppgift som talar för att Peter Wolodarski i det fördolda försökt tysta Tino Sanandaji. När DN publicerade nyheten om Sandviken kom detta att uppmärksammas i det mediegranskande radioprogrammet ”Medierna” som sänds i Sveriges Radio.

Där intervjuades Tino Sanandaji i egenskap av nationalekonom och i programmet fick DN svidande kritik för den falska nyheten om Sandviken. Men även här finns ett vittnesmål om ett märkligt agerande från DN. Istället för att korrigera artikeln mötte Sveriges Radio kritik.

”Jag minns DN:s kritik bakom scenen mot att vi gav Tino Sanandaji utrymme”, skriver Lars Truedson på Facebook. Han arbetar med radioprogrammet ”Medierna” och Nyheter Idag har talat med honom för att be honom utveckla DN:s agerande. Truedson förklarar att med ”scenen” avses inte en fysisk scen, utan det ska tolkas abstrakt.

– Jag tror inte jag vill för ögonblicket ge fler detaljer om det. Jag vill prata med redaktionen på Medierna om de tänker gå vidare med det. Jag tänker ge dom första tjing om de vill det, helt enkelt.

Det här med DN:s kritik, är det Peter Wolodarski som framfört den?

– Jag vill inte ge fler detaljer än.

Nyheter Idag söker Peter Wolodarski för en kommentar. På Twitter har Wolodarski bemött frågor med följande ord:

”Absurt att du okritiskt sprider detta. Jag har känt Magnus Henrekson sen studenttiden på Handels. Vi har haft en mycket nära relation och diskuterat mängder av frågor genom åren. Har inget att skämmas för över dialogen med honom genom åren. Sluta sprid vrångbild. Tino ej ’vittne'”, lyder en tweet från Wolodarski.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag