Upplopp i Linköping och Norrköping – tre personer skjutna

Upploppet i Norrköping. Foto: NkpgNews / Niklas Luks
  • Söndag 17 apr 2022 2022-04-17
E-post 1247

NORRKÖPING/LINKÖPING På sin Facebooksida meddelade Rasmus Paludans danska parti Stram Kurs att de planerade att hålla två demonstrationer – en i Linköping och Norrköping – under påskdagen. Detta trots att man saknade tillstånd. Paludan dök emellertid aldrig upp på någon av platserna. Men våldsamma upplopp utbröt i alla fall.  Tre personer har bekräftats skjutna av polisen.

Tidigt på söndagen skrev Stram Kurs att de planerade att hålla en demonstration i Skäggetorp i Linköping klockan 12 och Navestad i Norrköping klockan 15.

”Vi behöver inget tillstånd då polisen inte skyddar demonstrationer även om de har tillstånd”, skrev de i Facebookinlägget.

I Norrköping eskalerade situationen till kaosartade scener under eftermiddagen. Massiva kravaller med stenkastning mot poliser och brända biler förekom i Navestad.

NT var först med att rapportera om att tre personer har skjutits i upploppen. En källa till tidningen uppger att polisen sköt personerna i vad som beskrivs som ”en mycket hotfull situation”. En av de skjutna ska ha körts till sjukhus med en skottskada i axeln, enligt tidningen.

Polisen bekräftar senare att tre personer har skottskadats. På sin hemsida skriver polisen att samtliga tre har gripits misstänkta för brott.

– Det är oklara omständigheter än så länge. Polisen ska enligt uppgift avlossat varningsskott och på något sätt har tre personer i samband med varningsskotten blivit skadade. Två av dem är lindrigt, men alla tre är förda till akutmottagning för vård, och en tredje skulle opereras ganska akut. Enligt uppgifter är ingen av de här personer är allvarligt eller livshotande skadad, säger polisens presstalesperson Johnny Gustafsson till Ekot.

Läs även: ”Allmänheten ser att vi är i avsaknad av kontroll”

Vidare beskriver han de kaosartade scenerna i staden.

– Det är en ganska stor samling människor som utsätter polisen för stenkastning kontinuerligt. Så det är verkligen en mycket ovanlig situation för svensk polis, säger han och tillägger att situationen inte går att jämföra med de han tidigare har upplevt.

Bilar står i lågor – brandkår står bredvid

På Twitter sprids filmer från upploppen i Navestad.

Niklas Luks på NkpgNews är på plats vid upploppen. I en bild tagen av honom syns hur ett antal poliser bär iväg en av de skottskadade personerna.


Foto: NkpgNews / Niklas Luks.

Luks berättar också hur brandmän och polis står bredvid medan bilar står i lågor.

– Navestadgatan är avstängd för trafik. Där har man också lagt ut bråte och tänt eld på, säger han vid 17-tiden.

Vidare berättar han hur polishelikoptrar cirkulerar i luften och hur polis och brandkår står bredvid medan bilar brinner.

– Brandkåren åker inte fram och släcker dem, utan de står kvar utanför området. Och det är flera bilar som brinner på flera platser.

Klockan 19.00 skriver polisen att läget har lugnat sig i Navestad och att stenkastning inte längre pågår.

Upplopp även i Linköping

Även i Linköping skedde det våldsamma kravaller under påskdagen.

Vid halv tre på söndagen meddelar en källa till Nyheter Idag att stämningen i Skäggetorp är orolig. Han vittnar om att han tidigare under dagen sett stora grupper maskerade män i området och att situationen mycket väl kan komma att eskalera.

– De var inte söndagsklädda direkt, säger källan som bland annat uppger att han sett en person med en Anonymous-mask.

Och eskalera gjorde det även i Linköping.

I sin händelserapport skriver polisen att ”sten och andra föremål” har kastats mot poliser. Totalt har 14 personer gripits i de våldsamma upploppen och därtill har flera omhändertagits.

Vid 18.30 skriver man att läget har lugnat sig i Skäggetorp.

Paludan stannade hemma

De våldsamma kravallerna skedde trots att Paludan aldrig dök upp i varken Linköping eller i Norrköping. Så här skriver han på Facebook angående de uteblivna demonstrationerna:

”Jag bestämde mig för att ställa in dagens demonstrationer i Linköping och Norrköping. Polismyndigheten i Region Öst har liksom Polismyndigheten i Region Syd visat att de är helt oförmögna att skydda sig själva och mig. Om jag blev allvarligt skadad eller dödad på grund av polismyndighetens otillräcklighet, då vore det väldigt tråkigt för svenskar, danskar och andra nordbor.”

Nyheter Idag söker polisen för en kommentar.

Texten har uppdaterats.

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Läs även: Allard: ”Polisen är inte förmögen att skydda oss i vårt eget land”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag