Nya videobilder visar supersarkofagen som ska täcka hela kärnkraftverket i Tjernobyl

Här byggs den stora sarkofagen som ska täcka kärnkraftverket. Foto: Tim Porter / Wikimedia Commons
  • Tisdag 8 Dec 2015 2015-12-08
E-post 4

UKRAINA Nya videobilder visar bygget av en superstor sarkofag i stål som ska täcka hela det övergivna kärnkraftverket i Tjernobyl. Sarkofagen byggs bredvid kraftverket och när den väl är färdigbyggd ska den flyttas i sidled över det olycksdrabbade kärnkraftverket.

Den 26 april 1986 hände det som inte får hända. Ett kärnkraftverk i staden Pripjat utanför Tjernobyl i norra Ukraina havererade genom en härdsmälta i reaktor fyra och ett moln av radioaktiva partiklar spreds för vinden. Olyckan var omfattande och dagen därpå mättes förhöjda nivåer av radioaktivitet ändå uppe i Sverige.

Dåvarande Sovjetunionen satte in stora resurser för att begränsa radioaktiviteten och stora delar av reaktorn täcktes av en sarkofag i betong samma år. Trots att 250 000 ton betong använts för att innesluta hela reaktorn har metoden inte fungerat felfritt, betongen började vittra sönder efter redan några år.

För att en gång för alla innesluta de skadade byggnaderna där resterna av den mycket radioaktiva reaktorn ligger har en gigantisk sarkofag i stål konstruerats. Den nya sarkofagen byggs bredvid kärnkraftverket och när den är klar ska den flyttas i sidled över reaktorbyggnaderna. Den nya överbyggnaden beräknas ha en livslängd på 100 år och under tiden ska sanering och nedmontering av reaktorn pågå kontinuerligt.

Nya videobilder filmat med drönare visar den enorma konstruktionen som en gång för alla ska innesluta resterna av det olycksdrabbade kärnkraftverket.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag