Nya Zeeland har ”eliminerat” coronaviruset – ska öppna samhället igen

Jacinda Ardern när hon tillträdde som premiärminister. Bild: Governor-General of New Zealand /CC BY 4.0
  • Måndag 27 apr 2020 2020-04-27
E-post 669

NYA ZEELAND Coronaviruset har ”eliminerats” på Nya Zeeland som ska öppna upp landet igen efter att ha infört restriktioner som hör till de hårdaste i världen. Myndigheterna påpekar emellertid att viruset finns kvar, men att man nu har koll på fallen, som blivit allt färre.

Efter att nya bekräftade fall av coronaviruset har sjunkit ned till ensiffrigt antal flera dagar i rad säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern att coronaviruset ”för närvarande” eliminerats på Nya Zeeland, rapporterar BBC.

Läs även: Nya Zeelands regering corona-sänker sina löner

Uttalandet kommer samtidigt som Nya Zeeland förbereder en öppning av samhället, som haft bland de hårdaste coronarestriktionerna i världen.

Från och med tisdag kommer vissa icke-nödvändiga verksamheter, skolor och hälsovård få öppna igen. Men de flesta invånare uppmanas att stanna hemma och att minimera sina sociala kontakter även fortsättningsvis.

– Vi öppnar ekonomin, men vi öppnar inte människors sociala liv, säger Ardern på en pressträff.

Ashley Bloomfield, generaldirektör för Nya Zeelands hälsoministerium, säger att de senaste dagarnas låga antal bekräftade nya fall gör att man tror att ”vi har uppnått vårt mål som är eliminering”.

Bloomfield påpekar emellertid att ”eliminering” inte innebär att man blivit av med coronaviruset helt och hållet, utan att man vet var alla fall kommer ifrån.

– Vi har vunnit slaget, säger premiärminister Ardern, men tillägger att ”vi måste vara vaksamma”.

Läs även: Danmark hoppas kunna öppna landet efter påsk

Jacinda Ardern har sagt att målet för Nya Zeelands coronastrategi är att bli av med viruset helt och hållet.

Tidigare har Nya Zeelands regering sänkt sina löner med 20 procent i solidaritet med landets invånare som drabbas hårt ekonomiskt av landets strikta restriktioner.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag