Nyanlända ska lära sig svenska värderingar – ”Vi har varit lite för ängsliga”

En polis på moped kör förbi de protesterande afghanerna. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 Dec 2017 2017-12-12
E-post 2104

STOCKHOLM Regeringen öppnar nu för att göra om samhällsorienteringen som erbjuds alla nyanlända. Fokuset på orienteringen ska gå från att endast lära ut lagar och regler och ska nu fokusera mer på att lära ut svenska värderingar.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ska nu ge länsstyrelserna i uppdrag att se över vad det är för material som används i samhällsorienteringen för nyanlända, det uppger TT.

Johansson kritiserar att den tidigare utformningen av samhällsorienteringen har fokuserat allt för mycket på saker som lagar och regler, exempelvis hur länge man får tälta på en plats eller hur man går till väga för att ställa sig i bostadskön.

Johansson menar att det är viktigt att förklara för nyanlända vilka värderingar och normer som gäller i Sverige och inte endast de lagar och regler som har byggt landet.

Enligt Johansson visar flera utvärderingar av den nuvarande samhällsorienteringen att deltagarna känner en enorm efterfrågan efter kunskap om hur man ska förstå det svenska samhället, inte minst den svenska synen på individen och familjen.

– Jag tror att vi har varit lite ängsliga och också så självcentrerade att vi inte förstått hur stor skillnaden är mellan Sverige och de länder många nyanlända kommer ifrån, säger arbetsmarknadsministern, till TT.

Ministern vill göra om samhällsorienteringen och ge mer stöd till personerna ute i kommunerna som har i uppdrag att lära ut orienteringen. Johansson är däremot väldigt noggrann om att det absolut inte handlar om någon form av assimilering.

– Det handlar inte om vad du äter, vad du tar på dig eller vilken gud du har, säger hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag