Nyans-avhoppare bildar nytt parti: ”Vi är framtiden”

Bild: Faksimil Twitter / Pressbild Nyans
  • Tisdag 21 feb 2023 2023-02-21
E-post 0

En grupp avhoppare från Partiet Nyans, som tidigare varit i opposition mot partiledaren Mikail Yüksel, bildar ett nytt parti. På lördagen kommer partiet, vars namn ännu inte offentliggjorts, att lanseras vid ett event i Malmö. ”Vi är framtiden!” skriver initiativtagaren Sead Busuladzic på Twitter.

”Med stolthet presenteras ’Vi’ som ett nytt initiativ för att tillföra en positiv förändring! Ett inkluderande parti som Vi bygger tillsammans för att skapa ett bättre samhälle!” skriver Busuladzic, som redan sitter i Landskronas kommunfullmäktige där han kom in på Partiet Nyans mandat.

Läs även: Yüksel omvald till partiledare – nu splittras Partiet Nyans

Partilanseringen sker klockan tre på lördagseftermiddagen i Malmö. I Facebookeventet står det att lanseringen sker efter flera månader av hårt slit och sena kvällar.

Initiativtagarna till det nya partiet är tidigare Nyans-medlemmar som hoppat av efter att ha vänt sig mot partiledaren Mikail Yüksel.

Utöver Busuladzic märks även Hassan Khan, medgrundare till Partiet Nyans, bland initiativtagarna till det nya partiet.

I december försökte de tidigare Nyans-medlemmarna avsätta Yüksel som partiordförande. De misslyckades dock med sitt uppsåt varpå de valde att hoppa av och annonsera sina planer på att starta ett nytt parti.

– Oppositionen inser att det inte går att rädda Nyans längre efter denna odemokratiska och orkestrerade extra kongress, och därför kommer det att bildas ett nytt parti, sade Hassan Khan då enligt Expressen.

Den interna oppositionen hade innan omröstningen författat en rapport vid namn ”Underlag för uteslutning av Mikail Yüksel”, där kritiken mot partiledaren hade sammanställts.

I rapporten anklagades Yüksel bland annat för att ha använt trollkonton, öppet trakasserat partimedlemmar samt agerat megafon för den turkiska regimen i Sverige.

Partiledaren avfärdade emellertid rapporten.

– Det är en löjligt komisk rapport, framtagen av en okunnig person. Jag har läst den och jag skrattar bara, sade han till Göteborgs-Posten.

Texten har uppdaterats. Det stod tidigare felaktigt att namnet på det partiet är ”Vi”. Initiativtagaren Hassan Khan har i efterhand klargjort att det inte kommer att vara namnet på partiet utan enbart är en förkortning samt den officiella loggan.

Läs mer: Trollkonton, trakasserier och turkisk megafon – här är anklagelserna mot Yüksel

Läs även: Nyans tillbakakaka: Hänger upp dockor av Åkesson och Pehrson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag