Nyårskaoset: Gäng attackerade polis med brandbomber

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 1 jan 2020 2020-01-01
E-post 762

SVERIGE Det blev en våldsam nyårsnatt på flera håll i landet. Poliser attackerades med stenkastning och raketer, och i Växjö även med molotovcocktails, rapporterar Expressen.

Det var vid 23-tiden som polisen larmades till ett område i Växjö där räddningstjänsten upplevt det som oroligt.

– Två personer omhändertogs för fylleri, och då gick ett 15-tal personer till angrepp mot polisen med molotovcocktails, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till Expressen.

Brandbomberna landade nära poliserna och deras fordon men ingen kom till skada. Däremot fick en polis brandfarlig vätska på sina kläder.

Förövarna försvann sedan från platsen och ingen kunde gripas. Ärendet rubriceras som våldsamt upplopp och försök till grov misshandel.

Även på flera andra håll i landet blev det en händelserik natt för polisen. I Kalmar krossade en person en ruta på en polisbil och greps på plats.

Läs även: Hennes son attackerades av gäng – efter att polisen nobbat ordningsvakter: ”Man lyssnar inte på medborgarna”

Strax efter tolvslaget utsattes polisen för stenkastning och raketbeskjutning på en ort i Dalarna. En polis träffades av en sten men ska inte ha blivit skadad.

I Stockholmsförorten Husby angreps både civila och poliser med raketer och smällare. Polisen rapporterar inga personskador men fick en ruta krossad på en polisbil. Två personer omhändertogs.

Läs även: Ann Heberleins årskrönika: 2019 var året då den politiska kartan ritades om

I Kristianstad ryckte polisen ut på ett larm om fyrverkerier som skjutits på ett vårdslöst sätt i området Gamlegården. På platsen sattes en container och en bil i brand och polis och räddningstjänst besköts med raketer.

– Ungdomarna stod på avstånd och sköt raketer. När polis närmade sig sprang de. Men poliserna har god personkännedom och har identifierat flera, säger Rickard Lundqvist vid polisens ledningscentral till Kvällsposten.

Vid midnatt trädde en ny lag i kraft som innebär skärpta straff för den som angriper blåljuspersonal. Maxstraffet är satt till fyra år.

Läs även: Julklappen till Åkesson – nytt SD-rekord i Sentio på 29,1 procent

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag