Hennes son attackerades av gäng – efter att polisen nobbat ordningsvakter: ”Man lyssnar inte på medborgarna”

Foto: Privat / Nyheter Idag
  • Måndag 30 dec 2019 2019-12-30
E-post

JÄRFÄLLA När kommunpolitikern Cecilia Medinas (M) son och hans kompis utsattes för ett rånförsök av ett gäng ungdomar kom ingen till deras hjälp. Samtidigt säger polisen nej till att sätta in ordningsvakter i området.
– Jag har bara väntat på att något ska hända, säger Medina.

Det var vid 20-tiden på annandagen som Cecilia Medinas 18-årige son och hans jämnårige kompis utsattes för ett rånförsök vid Kallhälls station i Järfälla. En grupp på sex–sju ungdomar kom fram och ville ha kompisens dyra jacka.

Kompisen vägrade dock ge ifrån sig jackan och handgemäng uppstod på en bro utanför stationen. Cecilia Medinas son gick emellan och blev då skallad av den mest drivande av ungdomarna. Till slut gav angriparna upp och gick därifrån.

Efter händelsen har sonens näsa svullnat upp och kan vara bruten – något en läkare ska titta på för att om nödvändigt knäcka tillbaka den.

– Rent psykiskt så är det här en ganska cool kille, han är inte så rädd av sig. Så han mår hyfsat okej, säger Cecilia Medina.

Om sonen eller hans kompis – som var den som nästan fick sin jacka stulen – kommer att göra en polisanmälan är ännu oklart.

Många passerade utan att agera

Sonen har beskrivit angriparna som ett gäng yngre ungdomar, varav hälften svenskar och hälften med invandrarbakgrund. Några av dem ska bo kring Termovägen som polisen har klassat som ett utsatt område.

– Jag blev inte så förvånad eftersom jag inte har skygglapparna på som många andra, utan jag har bara väntat på att något ska hända. Men det är klart att man blir chockad ändå och framför allt väldigt orolig för sitt barn, säger Cecilia Medina.

– Jag har ju en 21-årig dotter också som går till och från tåget, och hon är ju ett lätt byte om det skulle vara så.

Medina berättar att det var cirka 20 personer som gick förbi medan rånförsöket pågick utan att ingripa. Inte heller spärrvakten var uppmärksam på vad som hände.

– Jag kan verkligen förstå att man inte vågar ingripa själv så som det ser ut i dagens samhälle, men man kan ju faktiskt säga åt spärrvakten eller ringa 112 när det är ett pågående brott. Men folk är så jävla rädda, jag blir så frustrerad.

Polisen nobbar ordningsvakter

Cecilia Medina är ledamot i Järfällas kommunfullmäktige för Moderaterna. Hennes parti har velat sätta in ordningsvakter i Kallhälls centrum men fått nej av polisen – med motiveringen att det är för lugnt.

Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro och Järfälla, har tidigare förklarat otryggheten som folk upplever med att det finns ”väldigt starka Facebook-grupper”.

En som har skrivit om Kallhäll är Aftonbladets Natalia Kazmierska som tar upp ”skojbråk” och att någon klämt sönder ett kaffebröd på Ica som exempel på vad som har hänt.

”Ingen i kommunen vill svara på om det är förbjudet att skojbråka i Kallhäll centrum”, skriver hon.

– Det tycker jag är förjävligt. Man (polisen) bagatelliserar det här, och media gör sitt bästa för att bagatellisera det också. Man lyssnar inte på medborgarna, säger Cecilia Medina.

– Men det här är förstås ett mycket större problem än vad ordningsvakter kan lösa. Man har låtit det gå för långt och det verkar inte finnas någon vilja från nuvarande regering att över huvud taget sätta hårt mot hårt.

Medina menar att det har varit lätt att ignorera utvecklingen om man har bott i ett av de finare områdena i kommunen. Men även där börjar brottsligheten komma nära.

– Det verkar vara så att ”så länge det inte händer mig så finns det inte”, då är skygglapparna på. Men jag har ändå något slags förhoppning om att folk börjar vakna, säger hon.

Läs även: Ann Heberleins årskrönika: 2019 var året då den politiska kartan ritades om

Läs även: 10-talet: Folkliga protester och folkliga medier

Läs även: ”En kulturkamp jag vill se mer av”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag