Nyheter Idag frivilligt anslutna till pressetiska systemet

  • Onsdag 5 nov 2014 2014-11-05
E-post

STOCKHOLM Nu har Nyheter Idag anslutit sig frivilligt till det pressetiska systemet. – Det här är ett sätt att visa att man strävar efter en journalistik som inte kränker enskilda människor. Ett sätt att distansera sig från det som brukar kallas för näthat. En kvalitetsmarkör, helt enkelt, säger pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

Nu kan allmänheten vända sig till pressombudsmannen för att pröva om Nyheter Idag bryter mot de pressetiska reglerna. Vid en fällning ska Nyheter Idag publicera fällningen i sin helhet samt betala en avgift om 13 000 kronor. Det är frivilligt att ansluta sig till det pressetiska systemet för nättidningar.

– Den möjligheten har funnits sedan 2011. Hittills har 15 nättidningar anslutit sig, varav en numera har upphört, berättar pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

Tryckta medier är per automatik anslutna till det pressetiska systemet. För publikationer som Nyheter Idag, vilka bara finns på nätet, är det alltså frivilligt att ansluta sig.

Fler kan komma att ansluta sig

Det kan bli aktuellt med att fler nätpublikationer i framtiden ansluter sig till det pressetiska systemet. Möjligheten att frivilligt gå med för nättidningar är ganska ny och det tror Sigvardsson kan vara en förklaring till att inte fler är anslutna.

– Enligt Myndigheten för Radio och TV finns det 920 utgivningsbevis för olika hemsidor. Alla är inte vad man skulle kalla för tidningar, utan det handlar också om informationssidor av olika slag. Men en hel del av dessa skulle naturligtvis kunna ansluta sig till det pressetiska systemet. Inte minst de snabbt framväxande lokala nyhetssajterna. Att inte fler anslutit sig tror jag i hög grad beror på att man inte vet att den möjligheten finns.

”En kvalitetsmarkör”

Det finns flera anledningar att ansluta sig till det pressetiska systemet. I huvudsak handlar det om att bedriva en sjyst rapportering där man tar hänsyn till enskilda individer, något som inte minst är aktuellt i skenet av den pågående debatten om näthat.

– När man ansluter sig till systemet bekräftar man att man har för avsikt att följa de pressetiska reglerna. Om tidningen blir anmäld accepterar man granskning av PO och eventuell kritik från Pressens Opinionsnämnd. Det här är ett sätt att visa att man strävar efter en journalistik som inte kränker enskilda människor. Ett sätt att distansera sig från det som brukar kallas för näthat. En kvalitetsmarkör, helt enkelt, avslutar Sigvardsson.

Nedan nämnda nätpublikationer är idag frivilligt anslutna till det pressetiska systemet. Notera att i listan finns dn.se, di.se samt sydsvenskan.se. Det är tidningar som finns i tryckt form och de tryckta tidningarna omfattas per automatik av det pressetiska systemet. Anledningen till att de anslutit sina webbplatser frivilligt beror på att de lämnat organisationen Tidningsutgivarna, TU. När så sker omfattas inte respektive nätpublikation per automatik, därför har de anslutit sig frivilligt.

Datumen anger när respektive sajt frivilligt anslöt till det pressetiska systemet.

Dagensjuridik.se – 2011-09-05

Medievarlden.se – 2011-10-06

Farad.se – 2011-10-10

Realtid.se – 2011-10-10

Second-opinion.se – 2011-11-27 (har upphört)

Sydsvenskan.se – 2013-02-25

Dn.se – 2013-02-27

Di.se – 2013-03-28

Nyhetsbyn.se – 2013-08-27

Fightermag.se (Fighter Magazine) – 2013-10-10

Världen Idag – 2014-01-20

Bjuvsnytt – 2014-01-27

Höglandsnytt – 2014-05-01

Bjarnemagasinet (BMZ) – 2014-07-14

Nyheteridag.se – 2014-11-04

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag