Nyheter Idag granskar: Påstående om halshuggning på IKEA var påhittat

En persons fantasi och spekulationer om vad som hänt blev en "sanning" i sociala medier. Foto: Läsarbild / Faksimil Facebook
  • Tisdag 11 aug 2015 2015-08-11
E-post

VÄSTERÅS / STOCKHOLM En uppgift om att en av de avlidna i samband med knivdådet på Ikea fått sitt huvud avskuret sprids nu snabbt i sociala medier och på bloggar. Men uppgifterna bygger på en bild av låg kvalitet som figurerat länge i medier och Nyheter Idag kan inte finna stöd för påståendet.

En äldre kvinna skriver en status på Facebook om otäcka bilder hon sett i samband med knivdådet på Ikea. Enligt kvinnan visar de otäcka bilderna hur ett huvud avskiljts från kroppen, något hon skriver om i en status. Bilden ska vara tagen i samband med knivdådet på Ikea där två personer mist livet. Uppgiften får stor spridning och återges i bloggar och på den mindre seriösa sajten ”Exponerat”.

Nyheter Idag når kvinnan över telefon och hon berättar att hon inte minns var hon sett bilderna eller var hon läst uppgiften om att huvudet var avskuret. Över telefon förklarar vi hur hon kan gå igenom sin egen historik för att se vad hon gjort på internet tidigare under dagen. Efter en stund lyckas vi komma vidare, en annan kvinna på Facebook hade delat en status som visar uppgifterna.

Vi kontaktar den här andra kvinnan, som av Facebookbilder att döma verkar haft ett engagemang inom Socialdemokraterna. Hon i sin tur hänvisar till en annan person som hon fått uppgiften ifrån och hon bedömer denna person som trovärdig, berättar hon. Det är en man i södra Sverige som skrivit en Facebookstatus där hela ryktet förefaller ha sin början.

Ändrar sig efter att vi frågar honom

När Nyheter Idag kontaktar mannen i södra Sverige över Facebook-chatt skriver han att det finns uppgifter om att huvudet skilts från kroppen. Men han hänvisar bara till att det ska finnas uppgifter om detta, men inte varifrån han fått dem.

”Ja enligt uppgifter ska det ligga till så, det finns även ett foto som visar det avskurna huvudet stå på golvet med ansiktet vänt mot den avskurna halsen. IVA-sjuksköterskan visade inte kvinnans kropp något intresse när hon kom till platsen för livsuppehållande insats”, skriver mannen till Nyheter Idag.

I hans ursprungliga Facebookstatus påstod han rakt ut att det är en halshuggning som ägt rum. När vi frågar om bilderna som ska visa detta skickar han över en bild som ser ut att vara tagen med mobiltelefon. Det är en bild som vi känner igen och som cirkulerat tidigare flera gånger i sociala medier med anledning av knivdådet på Ikea.

Enligt mannen är han övertygad om att det rör sig om ett jihadistdåd och att politikerna försöker mörka händelsen för folket. När vi frågar om han vet vem som tagit bilden får vi till svar att makthavarna aldrig kommer att erkänna detta som ett jihadistmord.

”Våra makthavare kommer aldrig att erkänna detta som ett jihadistmord i Sverige på slumpmässiga offer”, skriver han i Facebookchatten.

Han skriver ytterligare några kommentarer om att det nog kan förhålla sig som så att det är ett jihadistdåd, men det står klart att det är spekulationer från mannens sida. En stund senare ändrar han sin Facebookstatus som han först skrev samt uppdaterar även med en ny status.

Där ändrar han sig och plötsligt finns inga uppgifter från vittnen som han tagit del av. Istället har bilden hittats av en ren slump och han poängterar nu att han inte känner någon av de som filmat, fotat eller diskuterat frågan.

Hur var det då med bilden?

De bägge bilderna som den äldre kvinnan från början sett och förfasats över är i själva verket samma bild. Att det är två bilder beror på att både den ursprungliga bilden postats, men även en förstoring av densamma. Förstoringen ger ingen bra kvalitet, men med lite fantasi skulle man kunna skönja att ett huvud ligger bredvid en kropp.

Nyheter Idags ansvarige utgivare Jakob Bergman har undersökt bilderna. Han har lång erfarenhet av fotografering och han konstaterar att det finns inget som stöder att huvudet skulle vara avskuret. Bilden är fotad genom en fönsterruta och det ser ut som att en kropp ligger på golvet.

– Jag ser ingenting som tyder på att huvudet skulle vara skilt från kroppen. Däremot är det lite smuts på glaset precis vid halsen, vilket vissa tydligen misstar för att vara golvet. Den tolkningen är dock absurd, eftersom området är klart ljusare än omgivningen, konstaterar Bergman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag