Nyheter Idag snart tillgänglig på månen

Nyheter Idag planerar extraterrestriell expansion inom kort. Montage: Nyheter Idag
  • Måndag 2 jun 2014 2014-06-02
E-post 0

RYMDTEKNIK Månen är en ganska trist plats att vistas på, men nu är framtiden räddad för kommande månbesökare. De kan fortsätta att tanka film och tv-serier som alla andra.

NASA gick i dagarna ut med att de under trettio dagar i höstas sände data till en sond i omloppsbana runt månen och att resultatet var positivt. Från månens sida var nedhastigheten nära 20 Mb/s vilket faktiskt är dubbelt så snabbt som internet på den internationella rymdstationen ISS. Fildelning är heller inte olagligt på andra himlakroppar.

Vad NASA har gjort är att placera fyra laserkanoner i New Mexico som skjuter var sin stråle infraröd laser som bär kommunikationen till månsonden. Man använder mer än en kanon för att med hjälp av redundansen kunna korrigera signalen när den tas emot så att fel undviks. De fyra lasrarna har en sammanlagd effekt på 40 W, men den effekt som tas emot är bara en miljarddel av en watt. Detta är dock fullt tillräckligt för att informationen skall kunna plockas upp.

Även framtida Marsresenärer kan glädjas åt nyheten. Plötsligt känns de där arton månaderna det tar att flyga dit inte lika långa längre.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag