Nyheter Idag testar sommarens läsknyheter

Foto: Norska riksarkivet
  • Söndag 14 jul 2019 2019-07-14
E-post 111

Nyheter Idags stofila matskribent Johannes Nilsson testar sommarens nya läsksmaker tillsammans med sina söner. Han kan snabbt konstatera att allt var bättre förr, innan folk fick för sig att man kunde dricka sig hälsosam med läsk och att allting måste smaka något nytt.

Coca Cola Zero Peach

Om någon smak är sig själv nog är det naturligtvis den klassiska smaken av Coke. Men dagens konsument måste ju ständigt lockas med nya smaker och kombinationer.

Kombinationen vanilj och Coca Cola får väl betraktas som en klassiker vid det här lagt, en kombination som fungerar ganska bra. Vanilj är en diskret smak som gifter sig bra med den traditionella colasmaken.

Körsbär och Coca Cola är en annan klassisk blandning, som i alla fall verkar uppskattas av dem som gillar det lite mer sötsliskiga.

Persika hamnar någonstans däremellan, men det blir dessvärre platt fall rakt mellan stolarna. Det diskreta hos Vanilla Coke i kombination sötslisken hos Cherry Coke ger effekten att colan gått och blivit lite dålig under rötmånaden.

Att det, som allt annat nuförtiden, sötats med något sockersurrogat gör inte saken mycket bättre.

Elvaåringen är lika kräsen som jag medan femåringen låter sig väl smaka.

Fanta Zero Raspberry

Fanta är ett lite enklare koncept att experimentera med än Coca Cola: klassisk Fanta smakar apelsin och de nya varianterna smakar som de heter. I det här fallet hallon, en inte särskilt komplicerad smak. Helt okej kan alla enas om, till och med den kräsna elvaåringen.

Men jag måste ändå rasa mot hela konceptet med ”Zero” som tagit över hela läskutbudet, vilket uppenbarligen beror på någon form av efterfrågan.

Det kan inte bero på smaken. Där socker kompletterar och förhöjer smaker lägger sig sötningsmedel som en otäck filt över hela smakupplevelsen.

Hela zero-konceptet – liksom sin föregångare, styggelsen ”light” – marknadsförs förstås som ett hälsosamt alternativ till socker, och uppenbarligen har detta fullständiga bullshit gått hem i stugorna.

Men det är ju knappast så att svensken blivit smalare och hälsosammare i takt med sötningsmedlens segertåg, ett faktum som kan bekräftas av vem som helst med ögon och ett minne som sträcker sig några årtionden tillbaka.

Så jag ber er, svenska folk: genomskåda hälsobluffen! Om du känner dig överviktig och ohälsosam – motionera och ät mindre sött.  Sitt inte där och tryck i dig zero-läsk i tron att det är hälsosamt.

Låt socker vara socker, en söt rund smak som lyfter fram nyanserna, som vi möjligtvis kan äta lite mindre av. Så sparar vi sötningsmedlen tills kriget kommer och vi måste hålla till godo med surrogat, okej?

Gammeldags Fizzyflaska

De sötsura små Fizzyflaskorna har blivit ett populärt inslag i lösgodisutbudet de senaste åren, och har börjat expandera. Sia har lanserade en Fizzy Dizzy-glass, och nu kommer läsken från läskbryggaren Vasa, som bland annat har klassiker som Portello och Vira Blåtira i sitt sortiment, med ”smak av fluffigt bubbelgum” enligt producenten.

Uppförsbacken börjar tyvärr redan med utseendet som är diskvatten i en extra grön nyans. Den lämnar till och med en skumrand efter sig, precis som resterna av diskmedel gör i mättat diskvatten.

Men ögonen inte är någon pålitlig domare i det här fallet. Det smakar nämligen ännu värre. Den inledande, ganska kvalmiga sötman – den där smaken av fluffigt bubbelgum – följs av en sur eftersmak som påminner starkt om en sur uppstötning.

Då jag tar mitt uppdrag på allvar tar jag flera klunkar, det kan ju vara en tillägnad smak, som ostron eller rökig whiskey.

Istället smakar det bara värre och värre för varje klunk och jag ger upp efter en halvt glas. Kanske är den menad till grogg, men jag har väldigt svårt att tro att aldrig så stora mängder sprit kan rädda detta.

Hur är det överhuvudtaget möjligt att detta massproduceras och släpps ut på marknaden? Provsmakar ingen innan lansering?

Elvaåringen tar en klunk och häller sedan ut det. Femåringen däremot tycker det var gott och vill ha mer. Men det är väl samma fenomen som får små barn att gilla exempelvis Kalles Kaviar, det vill säga underutvecklade smaklökar.

Nocco Miami Strawberry

Vi avslutar med den senaste av de energidrycker som blivit så populära av för mig obegriplig anledning. Vill man bli pigg dricker man väl kaffe? resonerar jag gubbaktigt.

För mig smakar varje energidryck, inklusive den här, exakt likadant som alla andra energidrycker, det vill säga konstgjort sötningsmedel med en skarp metallisk eftersmak.

Det är möjligt att jag faktiskt känner lite jordgubbssmak genom kemikalierna, men det kan lika gärna var hjärnan som översätter burkens upplysning om ”strawberry” till en gnutta smak.

Observera att det här är lite som att skicka en hårdrockare att recensera någon ny hipp musikstil från England: ni som gillar smaken av kemikalier kan möjligen urskilja alla möjliga nyanser som går mina smaklökar spårlöst förbi.

Barnen får naturligtvis inte dricka energidryck, de är energiska så det räcker på sockret de fått i sig redan.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att gammalt är bäst och att allt var bättre förr på läskfronten. Nyheter Idags rekommendation är därför att hålla sig till klassikerna: vanlig Fanta, vanlig Coke. Eller varför inte svenska klassiker som Pommac och Trocadero?

Och till groggen duger förstås inget annat än Apotekarnes. Men det är ju sedan gammalt.

Johannes Nilsson har tidigare skrivit recensioner av mat och dryck för hemsidan Smak. En sedan länge slutsåld samlingsvolym med hans matkritik från Smak recenseras här.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag