Nyheter Idag vid Nordkoreas bluffstad

Anders Nyquist (t v) och Åke Mård blickar ut över Kijong-dong - den nordkoreanska staden som inte finns. Foto: Per-Erik Persson
  • Söndag 9 mar 2014 2014-03-09
E-post 0

Idag hålls ”parlamentsval” i Nordkorea. Nyheter Idag publicerar med anledning av det den här rapporten från staden Kijong-dong.

Här blickar Åke Mård och Anders Nyquist ut över den nordkoreanska mönsterstaden Kijong-dong, precis som Barack Obama och vår svenske kung också gjort.

Nu kan Nyheter Idag avslöja vad som händer inne i den slutna gränsstaden: Ingenting, absolut ingenting – för staden finns inte, den är en bluff!

USA:s president Barack Obama tog sig till den sydkoreanska gränsstaden Daeseong-dong, 55 kilometer norr om Sydkoreas huvudstad Söul, i samband med toppmötet om kärnsäkerhet i Sydkorea i mars 2012.

Obama stod på Sydkoreasidan och blickade ut över den nordkoreanska staden Kijong-dong 1,8 kilometer bort. Säkert undrade han över vad som fanns där.

Vår svenske kung var inte sämre när han gjorde sitt statsbesök i Sydkorea i juni samma år. Även han blickade ut över Kijong-dong. Och säkert undrade också han över vad som fanns där.

Nu kan Nyheter Idag avslöja sanningen om den nordkoreanska gränsstaden: den finns inte – den är en bluff, bara en kuliss!

Svenskarna Åke Mård från Kvissleby och Anders Nyquist från Njurunda, på affärsbesök i Sydkorea, gjorde som Barack Obama och kung Carl Gustaf, åkte dit och tittade.

”Mönsterstad”

Enligt officiell nordkoreansk retorik är Kijong-dong en mönsterstad med ett stort kooperativt jordbruk, dagis, skola och sjukhus. Nordkorea kallar staden för ”Peace Village” – ”Fredsstaden”. 200 familjer påstås bo där. Deras liv präglas dessutom av glädje och harmoni.

Åke Mård och Anders Nyquist har tagit sig upp på en kulle som ligger på sydsidan i den fyra kilometer breda demilitariserade gränszonen. De blickar ut över det nordkoreanska landskapet – och ”Fredsstaden” Kijong-dong. De ser bastanta hus målade i grälla färger. Det går att föreställa sig var skolan, dagiset och sjukhuset finns.

Men staden är alltså staden som inte finns visar sydkoreansk kunskapsinhämtning. Inget dagis, ingen skola, inget sjukhus. Och inget framgångsrikt jordbrukskollektiv. Och framförallt inga 200 familjer. Skalet är tomt.

Kijong-dong är en spökstad uppbyggd av kulisser där inte ens ”husens” fönster är riktiga utan påmålade.

Spökstaden är ett i raden av många bisarra påfund som ”Den käre ledaren” Kim Jong-il kokat ihop och som ”Den store efterträdaren”, sonen Kim Jong-un, slår vakt om. Syftet med kulissen är naturligtvis att förmedla en så förskönande bild som möjligt av en nation på väg mot undergång.

Tidigare högst i världen

Mitt i ”staden” har en svulstig flaggstång uppförts. Med sina 160 meter var den för en tid sedan högst i världen, nu är den nere på bronsplats efter stängerna i Baku i Azerbaijan (162 meter) och Dushanbe i Tajikistan (165 meter). Själva flaggan i Kijong-dong väger 270 kilo.

-Det var en upplevelse att få ta del av det nordkoreanska skådespelet, säger Mård och Nyquist. Det är en bit nutidshistoria som det är viktigt att känna till.

”Parlamentsval” genomförs för övrigt idag (söndag) i ”Demokratiska Folkrepubliken Korea”. Det styrande Arbetarpartiet beräknas vinna…

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag