Nykterhetsrörelsen tjänar miljonbelopp på oetisk spelverksamhet

IOGT-NTO vill inte att du ska dricka alkohol - men du får gärna spela i deras penningspel. Fotomontage: Nyheter Idag
  • Onsdag 30 apr 2014 2014-04-30
E-post

MILJONLOTTERIET Nyheter Idag kan avslöja att Konsumentverket riktar skarp kritik mot Miljonlotteriet som är helägt av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. De driver ett pågående tillsynsärende mot Miljonlotteriet efter ett stort antal anmälningar till Konsumentombudsmannen. Bara under 2013 fick de 54 anmälningar.

IOGT-NTO är en organisation som går tillbaka till 1800-talets nykterhetsrörelse och som arbetar mot brukande av alkohol och droger. De har uppmärksammats för sina polisanmälningar mot så kallade vinklubbar, och för att kraftigt kritisera gårdsförsäljning av vin och hemleveranser av alkoholhaltiga drycker. IOGT-NTO:s huvudsakliga inkomst kommer från Miljonlotteriet, som är helägt av IOGT-NTO.

Inte första gången de granskas av Konsumentverket

Miljonlotteriet säljer en stor del av sina lotter via prenumerationer och är ökända för sina försäljningsmetoder. Internet är fullt av historier om folk som känner sig lurade. Och detta återspeglas i anmälningarna till Konsumentombudsmannen, förkortat ”KO”. Under 2011 mottog KO 16 anmälningar mot Miljonlotteriet och det startades ett ärende, som det heter när Konsumentverket gör en utredning.

Den gången lyftes fram detaljer som att Miljonlotteriet hade skickat adresserad reklam till personer så unga som tio år gamla. Andra hade fått fakturor skickade till sig utan att förstå varför. Den gången klarade sig företaget och då hette det att de skulle ”se över sina rutiner”.

Efter 54 anmälningar – nu får de hård kritik och ärendet pågår fortfarande

Men det blev inte bättre. Under 2013 mottog KO 54 anmälningar mot Miljonlotteriet, en tredubbling på två år. Konsumentverket har svarat med att starta ett tillsynsärende mot företaget. Detta ärende är pågående, men Nyheter Idag kan redan nu avslöja att Konsumentverket riktar hård kritik mot Miljonlotteriets marknadsföring.

– Konsumentverket anser att framställningen ger konsumenten intryck av att detta är erbjudandets pris[…]. Denna prisinformation är dock direkt felaktig, skriver de om ett av Miljonlotteriets reklamutskick.

Dels formuleras Miljonlotteriets reklam som att man får ett bra erbjudande om billiga lotter utan att det tydligt markeras att man samtidigt binder upp sig på en prenumeration med tre månaders bindningstid, till fullpris naturligtvis. Dels underlåter företaget att tydligt markera att vinsterna måste tas ut i form av varor, och inte kontanter.

Miljonlotteriet är nämligen speciellt på så sätt att man endast kan få ut en del av vinsten i kontanter, och endast vid högre vinster. Johnny Foglander, pressekreterare hos IOGT-NTO, förklarar att detta är för att göra spelet mindre begärligt för spelmissbrukare. Men samtidigt skall man hålla i minnet att Lotteriinspektionen kräver av lotterier att 35-50% av intäkterna skall gå tillbaka till spelarna i form av vinster. När priserna är kontanter är det lätt att räkna på, men när det kommer till varor utgår man från ett ”marknadsvärde”. Miljonlotteriet själva hävdar att 48% av intäkterna går tillbaka till spelarna, men när Nyheter Idag granskar inköpspriset på vinsterna, visar det sig att Miljonlotteriet endast spenderar ungefär 31% av intäkterna på vinsterna.

”IOGT-NTO: Det kan tyckas märkligt”

Johnny Foglander har inget rakt svar på varför en organisation emot missbruk bedriver spelverksamhet.

– Ja, det kan tyckas märkligt, men folkrörelserna i Sverige har en lång tradition av att finansiera sin verksamhet med lotterier.

På frågan om vad IOGT-NTO har att säga om de många anmälningarna mot företaget säger han att det naturligtvis inte är bra, men hänvisar till företaget Miljonlotteriet för att få veta vad som pågår för att ta hand om klagomålen. När vi når Åsa Fredriksson, pressansvarig hos Miljonlotteriet, förklarar hon att de har ansträngt sig för att bli bättre.

– Vi har jobbat hårt med ”att lyfta på varje sten” för att komma till botten med det som orsakat fel och brister. Resultatet blev ett stort åtgärdsprogram som nu varit igång ett antal månader och som även presenterats för Lotteriinspektionen, skriver hon i ett mejl till Nyheter Idag.

Det skall bli rättning. Den här gången också. Det återstår att se var Konsumentverket landar.

”Vi följer de förordningar vi har att följa”

Socialstyrelsen ger årligen 3,7 miljoner kronor till IOGT-NTO samt ytterligare bidrag till ungdomsföreningen. Socialstyrelsen arbetar bland annat med att föra statistik över spelmissbruk i Sverige.

– Vi följer de förordningar vi har att följa. Vi har inga synpunkter på vilka andra inkomster bidragstagaren har, säger Stina Törnell Sandberg, chef för Socialstyrelsens enhet för statsbidrag.

IOGT-NTO skulle dock sannolikt överleva utan statsbidrag. De tjänar drygt 60 miljoner kronor om året på Miljonlotteriet.

I en diskussion på forumet Flashback diskuteras sommarjobb och någon frågar om man kan tjäna pengar på att sälja prenumerationer åt Miljonlotteriet. En användare på forumet svarar att det går, men ”man måste sälja sin själ.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag