Nykvarn låter nyanlända bo kvar – utan tidsgräns

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 9 aug 2019 2019-08-09
E-post 622

NYKVARN Enligt en kartläggning av Dagens Nyheter är Nykvarn den enda kommunen i Stockholms län som ”uttalat” låter nyanlända behålla den bostad de tilldelats tills de skaffat eget.

Då Dagens Nyheters artikel ligger bakom betalvägg har Nyheter Idag ringt upp kommunens vård- och omsorgschef Mahria Persson Lövkvist för att ta reda på hur det ligger till.

– Vi har inte satt någon absolut tidsgräns för jag tycker det känns svårt att slänga ut folk på gatan för att ”nu har det gått två år, nu får du gå ut på gatan”, och så får de komma in till socialtjänsten i nästa dörr och få hjälp med bostad. Jag tänkte att vi försöker jobba mycket mer proaktivt och hjälpa folk ut till egna bostäder istället.

Kan inte de här ”tillfälliga” boendena då bli permanenta?

– Nej, de flesta kan inte det eftersom det handlar om modulhus med tillfälliga bygglov, eller kanske kollektivboende i en större fastighet. Så nej, det kan inte bli permanent boende.

Men det finns ju ingen tidsgräns.

– Vi jobbar ju väldigt aktivt med de här människorna så att de ska komma ut i egna boenden. Vi släpper dem inte bara och låter det rulla på, om det är det du menar, när du antyder att det inte finns någon tidsgräns. Vi jobbar ju väldigt aktivt – vi har en boendeplan, vi träffar yngre människor kanske en gång i veckan för att se ”hur har det gått med din lägenhet, har du hittat någonting”.

Ställer ni några krav på de som fått bostad?

– Folk får betala hyra där de bor och vi har ju den här boendeplanen, som sagt, och det är inget man kan välja bort. Vi jobbar mot ett eget boende som de ordnar själva. Det kan vara andrahandsmarknaden eller vad som helst men det ska inte gå via oss då.

Vad gör ni om de inte anstränger sig för att hitta eget?

– Fast vi har ju aldrig hamnat i den situationen i och med att vi jobbar med människorna på riktigt. Det är inte så att vi släpper dem i någon lägenhet någonstans och sedan låter dem vara där, utan vi jobbar verkligen aktivt. Så vi kommer inte hamna i den situationen att de inte vill eller vägrar eller så. De har inte de möjligheterna.

Mahria Persson Lövkvist kan inte svara på exakt hur många nyanlända som bor i tillfälliga bostäder i Nykvarn just nu.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag