Nytt asylrekord – över 10 000 migranter på en vecka

Nya siffror från Migrationsverket. Foto: Bild från migrationsverket.se
  • Måndag 9 Nov 2015 2015-11-09
E-post 298

SVERIGE På måndagen presenterade Migrationsverket nya siffror som visar att senaste veckan är en ny rekordvecka för migrationen till Sverige – över 10 000 personer har kommit de senaste sju dagarna. Den största gruppen uppges komma från Afghanistan.

Flyktingfrågan fortsätter dominera medier och det politiska samtalet i Sverige med oförminskad styrka. Samtidigt släpper Migrationsverket nya rekordsiffror på måndagen som visar att Sverige nu slår ett nytt rekord med totalt 10 201 asylsökare på bara sju dagar. Det är en årstakt på över 530 000 asylsökare.

Myndigheten uppger på sin hemsida att den största gruppen kommer från Afghanistan, följt av Syrien och på tredjeplats Irak.

Slår även rekord i antalet ensamkommande

Även siffrorna för ensamkommande barn sticker ut. Migrationsverket berättar att 2 827 ensamkommande asylsökande barn kom till Sverige för att söka asyl senaste veckan, vilket också är ett rekord. Av de som söker asyl som ensamkommande barn är 2 299 från Afghanistan, vilket utgör en kraftig överrepresentation där över 80 procent av den totala andelen ensamkommande är afghaner.

Från Syrien kom 244 ensamkommande och från Irak var samma siffra 92, uppger myndigheten på den egna hemsidan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag