Nytt högteknologiskt luftvärn i S:t Petersburg – Räckvidd ända in i Sverige

Ryssens nya luftvärnssystem är bland annat baserat på Antey-2500. Foto: RT Ruptly
  • Torsdag 5 mar 2015 2015-03-05
E-post 287

RYSSLAND Tre toppmoderna luftvärnrobotsystem har levererats till Rysslands västra militärdistrikt. Sverige, som har mycket låg förmåga till luftvärn, kan snart ligga under ett Kaliningradbaserat luftvärnsparaply – helt utan kostnad för svenska skattebetalare.

Den ryska försvarsmakten har tagit emot en andra leverans av det nyutvecklade luftvärnrobotsystemet S-300V4.

Enligt regeringsägda Sputnik News, som hänvisar till en källa inom försvarsdepartementet i Moskva, kommer tre nya batterier att baseras i Rysslands västra militärdistrikt. Distriktet, vars säte finns i Sankt Petersburg, innefattar bland annat styrkorna i Kaliningrad, den ryska exklav som ligger i Sveriges absoluta närområde.

Det nya systemet utvecklades av Almaz-Antei mellan 2012-2014 och är en moderniserad version av S-300V3, som innehåller element från exportversionen Antey-2500. Det nya systemet har bland annat tillförts en utökad räckvidd till totalt 400 kilometer.

Regeringen kan andas ut – Sverige skyddas nu av modernt luftvärn

För regeringen Löfvéns del kan dock tillförseln av det nya ryska systemet komma som en positiv överraskning. Med S-300V4, även kallat Vityaz, hamnar inte bara hela Gotland, flottbasen i Karlskrona och F 17 Kallinge under ett skyddande luftvärnsparaply. Även kärnkraftverket i Oskarshamn återfinns snart inom räckhåll för det ryska systemet. För den ekonomiskt redan hårt ansatta svenska staten kan detta på sikt kanske låta regeringen dra ned på det svenska försvaret ännu mer.

Tanken med S-300V4 är att det över tid ska kunna ersätta äldre system såsom S-300P och S-300PS. Enligt Sputnik News innebär kontraktet med Almaz-Antei att det fram till 2020 ska levereras material för att kunna sätta upp totalt nio brigader.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag