Nytt rekordår – 48 dödsskjutningar redan i september

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 23 sep 2022 2022-09-23
E-post 62

År 2022 har hitintills 48 personer skjutits ihjäl i Sverige. Det innebär att rekordet för antal dödsskjutningar per år nu är slaget – redan i september.

Senaste dödsskjutningen skedde vid 23-tiden i Kristianstad på torsdagskvällen där en man i 20-årsåldern sköts i stadsdelen Gamlegården.

Den unge mannen fördes till sjukhus med ambulans. Men hans liv gick inte att rädda och tidigt på fredagsmorgonen kunde polisen rapportera att han hade avlidit.

– Vi vet nu vem han är och hans anhöriga är underrättade. Vi kan tyvärr inte säga mer än att han är i 20-årsåldern och vi har inga misstänkta i nuläget, säger Mikael Lind, vakthavande befäl vid polisregion syd, till SVT.

Polisen kan konfirmera att den avlidne var känd hos dem sedan tidigare.

– Han är känd av oss sedan tidigare och har kopplingar till de kriminella nätverk vi har här i staden, säger polisens presstalesperson Thomas Johansson enligt Expressen.

Dådet i Kristianstad innebär att det nu är 48 personer som skjutits ihjäl i Sverige i år. Det är en fler än det tidigare rekordåret 2020 då 47 personer sköts till döds. Det året hade 35 dödsskjutningar ägt rum vid septembers slut.

– Vi är det enda EU-landet som har en ökande trend av skjutvapenvåld. I andra länder ligger det stilla eller minskar, men här har det ökat, säger Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, till SVT.

Läs även: Ukrainska flyktingar nobbar Sverige – rädda för skjutningar

Läs även: Tre gånger fler dödsskjutningar hittills i år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag