Nytt SD-rekord i Sifomätning – 13.4%

Här ser vi glada sympatisörer med budskapet "Heja Jimmie". Foto: Sven Pernils / Nyheter Idag
  • Söndag 11 jan 2015 2015-01-11
E-post 417

STOCKHOLM Nu slår Sverigedemokraterna nytt rekord i en opinionsmätning hos Sifo med 13.4%. Samtidigt ökar de rödgröna sitt försprång före Alliansen. – Decemberröran i dess olika former har gynnat Socialdemokraterna, säger Toivo Sjörén till SvD. 

Sen på lördagskvällen publicerade Svenska Dagbladet nyheten att Sverigedemokraterna slår nytt rekord hos Sifo med 13.4%. Samtidigt får de rödgröna partierna 45,6% över Alliansens 38,2% – alltså ett övertag på 7,4% för de rödgröna.

– Totalt sett är det små förändringar på flera håll som gör att gapet ökar. Men det beror också på att SD ökar. Allt det sammantaget gör att gapet är relativt stort nu, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

Effekt av Decemberöverenskommelsen

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om upprorsstämning inom Alliansen efter Decemberöverenskommelsen. Flera debattörer uppfattar att den numera nyvalde partiledaren Anna Kinberg Batra lade sig platt för Stefan Löfven i och med överenskommelsen och den bilden bekräftas även av Sjörén.

– Decemberröran i dess olika former har gynnat Socialdemokraterna, säger Toivo Sjörén till SvD.

Flera bedömare och debattörer har även hävdat att Decemberöverenskommelsen kommer gynna Sverigedemokraterna. Även den bilden bekräftas i och med det nya rekordet för partiet hos Sifo. I mätningen, som Svenska Dagbladet var först att berätta om, hamnar Kristdemokraterna under spärren om fyra procent för riksdagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag