Nytt språkrör ska få MP att uppfattas som ett parti för vanligt folk

Per Bolund förväntas efterträda Gustav Fridolin som språkrör. Bild: Frankie Fouganthin/Nyheter Idag
  • Fredag 3 maj 2019 2019-05-03
E-post 888

ÖREBRO Till helgen ska Miljöpartiet ha partikongress i Örebro och bland annat välja nytt språkrör som ska ersätta Gustav Fridolin. En av det nya språkrörets uppgifter kommer bli att få partiet att uppfattas som ett parti för vanligt folk.

Miljöpartiets eftervalsanalys visar nämligen att så lite som en procent av väljarna anser att MP förstår vanligt folk. Bland de egna väljarna är motsvarande siffra bara tio procent, rapporterar MSN..

– Det är jättetråkigt att den uppfattningen finns. Vi måste visa att vi har en politik för alla, säger Aida Bedali, språkrör i Grön ungdom, till MSN.

– Det är viktigt att vi höjer bensinskatter och så vidare, men då måste vi också ge någonting tillbaka till dem som drabbas av skatterna, tillägger Bedali.

Läs även: MP om satirbudgeten: ”Slog väldigt, väldigt fel”

Eftervalsanalysen visar också att MP inte är populära på landsbygden, där många partimedlemmar vittnar om att de utsatts för ”påhopp, hat och hån”.

Flera av förslagen som kongressen ska ta ställning till handlar också om att nya eller höjda miljöskatter inte ska straffa landsbygden på orimliga sätt eller öka klyftor i samhället.

Andra förslag är mer radikala, som Grön Ungdoms förslag om att förbjuda inrikesflyg mellan storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, och en progressiv flygskatt som blir högre ju mer man flyger.

– Om vi vill ha en planet att leva på måste vi ha en radikal klimatpolitik. Vi kommer verkligen att kämpa för de här förslagen på kongressen, men vi får se om de andra är redo, säger Aida Bedali.

Läs även: MP-ledamot öppnar för kartläggning av raser: ”Registrerar människor efter deras ras”

På lördagen avgörs vem som blir det nya språkröret, och finansmarknadsminister Per Bolund är klar favorit. Bolund utmanas av  Magnus Wåhlin, kommunpolitiker och präst från Växjö, som har stöd av hemmadistriktet Kronoberg.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag