Nytt superrekord för Sverigedemokraterna – Jämnt mellan SD, S och M

Nytt rekord för SD i Sentio om hela 22,1 procent. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 18 jun 2015 2015-06-18
E-post 16713

STOCKHOLM Sverigedemokraterna går som tåget i opinionsmätningar – idag slog partiet ett superrekord i Sentios mätning och passerar med råge 20 procent till hisnande 22,1 procent. Samtidigt rasar stödet fullständing för Socialdemokraterna som når 23,9 procent.

Det är nu nästan helt jämnt mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. För Stefans Löfvens parti är det extremt dystra siffror i Sentios senaste mätning där de når endast 23,9 procent om det vore val idag. Det ska jämföras med 31 procent i valet hösten 2014, alltså en minskning med hela 7,1 procentenheter.

För Moderaterna är stödet 23,8 procent i Sentios mätning vilket inte är någon större förändring jämfört med senaste valresultatet som gav partiet ett stöd på 23,3 procent, en blygsam uppgång om 0,5 procentenheter.

Störst är skillnaden för uppstickaren Sverigedemokraterna som just nu rusar fram i opinionen. I Sentios mätning når de nytt rekord med bred marginal och skulle få 22,1 procent av rösterna om det vore val idag. Det ska jämföras med 12,9 procent i senaste valet, alltså en ofattbar uppgång om hela 9,2 procent.

Sentios siffrar visar att skillnaden mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna inte är mer än 1,8 procentenheter. Moderaterna ligger 0,1 procent under Socialdemokraternas stöd varför de bägge partierna i princip är jämnstora.

Fp och Kd åker ur riksdagen om det vore val idag

Värst siffror får Kristdemokraterna i Sentios mätning. Om det vore val idag skulle de endast samla 2,1 procent av stödet och därmed åka ur Sveriges riksdag. För Folkpartiet skulle stödet bli 3,7 procent varför även de skulle åka ur riksdagen om det vore val idag.

För Socialdemokraterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna är det sämsta stödet någonsin i en mätning från Sentio, samtidigt som det alltså är det högsta stödet någonsin för Sverigedemokraterna.

Totalt är 1025 personer intervjuade via en webbpanel. Av dessa har 787 personer uppgett vilket parti de skulle rösta på om det vore val idag. Mätningen är genomförd mellan 11 – 17 Juni.

Nedan ser du stödet för respektive parti i Sentios junimätning

Socialdemokraterna 23,9%

Moderaterna 23,8%

Sverigedemokraterna 22,1%

Vänsterpartiet 6,9%

Miljöpartiet 6,8%

Centerpartiet 6,3%

Folkpartiet 3,7%

Kristdemokraterna 2,1%

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag