Obama misslyckas med tillbakadragande från Afghanistan

Foto: Vita huset
  • Torsdag 15 okt 2015 2015-10-15
E-post 4

AFGHANISTAN USA:s president Barack Obama är på väg att misslyckas med sitt mål att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Afghanistan. Över 5 000 soldater kommer finnas kvar i landet efter 2016.

Obamas uttalade plan var ursprungligen att, sånär som på en mindre militär styrka på den amerikanska ambassaden, helt dra tillbaka de amerikanska soldaterna innan han lämnar Vita huset i början av 2017. Men mot bakgrund av talibanernas framgångar i de nordöstra delarna av landet den senaste tiden har den planen nu skrotats.

– Hela idén att vi lämnar Afghanistan säger emot sig själv, kommenterade försvarsminister Ash Carter igår, rapporterar AP.

– Det gör vi inte, det kan vi inte och att göra det vore att inte utnyttja den framgång vi haft hittills.

Under större delen av nästa år kommer USA bibehålla den nuvarande styrkan i Afghanistan på omkring 9 800 soldater. Till 2017 ska den styrkan därefter trappas ned till omkring 5 500 man.

Talesmän för den amerikanska militären hävdar att USA även fortsättningsvis kommer behöva pumpa in amerikanska skattemiljarder i Afghanistan i form av soldater och vapen samt bistånd för att hålla talibanerna borta från makten.

Enligt Time Magazine har USA:s ”krig mot terrorismen” i framförallt Irak och Afghanistan kostat landet mellan fyra och sex tusen miljarder dollar sedan 2001. Det är drygt 35 gånger Sveriges nuvarande statsskuld.

Prislappen för de båda krigen är ungefär lika stora. Mellan 2003 och 2009 var det kriget i Irak som kostade mest pengar. Efter att Obama valts till ny president trappades den militära närvaron i Irak ned samtidigt som insatsen i Afghanistan trappades upp.

Redan i början av året hade Obama satsat fler skattemiljarder på krig i andra länder under sina sex första år vid makten än hans företrädare George W Bush använde till samma ändamål under sina totalt åtta år som president.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag