Obama sparkar ut 35 ryska diplomater från USA – Putin väntas gå till motattack

Obama kastar ut ryska diplomater från USA. Foto: Wikimedia Commons samt Kremlin.ru
  • Torsdag 29 Dec 2016 2016-12-29
E-post 210

USA Under torsdagen stod det klart att USA utvisar 35 ryska diplomater. De har nu 72 timmar på sig att lämna landet. Enligt USAs president Barack Obama är sanktionerna ett svar på påstådd rysk inblandning i det amerikanska valet, bland annat genom hackerattacker. USAs egna diplomater ska även under en längre tid blivit trakasserade i sitt arbete i Ryssland.

Under torsdagen stod det klart att USA skärper tonen rejält mot Ryssland. Totalt utvisas 35 ryska diplomater från USA och åtgärderna uppges i amerikanska medier vara ett svar på Rysslands påstådda inblandning i det amerikanska valet. Enligt New York Times väntas USA släppa tekniska bevis som kan knyta Ryssland till hackerattackerna.

I ett pressmeddelande från regeringen i USA är åtgärderna även ett svar på trakasserier av USAs diplomater de senaste fyra åren. De senaste 12 månaderna har det varit en ”betydande ökning” av dessa trakasserier.

”Dessa trakasserier har inneburit godtyckliga poliskontroller , fysisk misshandel, och personuppgifter om vår personal, som sätter dom i riksxonen, har sänts på statlig TV”, står att läsa i pressmeddelandet.

Enligt den statliga ryska tevekanalen RT har Vladimir Putins pressekreterare Dmitry Peskov lovat ryska motåtgärder som svar på USAs nya sanktioner. Motåtgärderna ”kommer att åsamka betydande obehag för den amerikanska sidan”, säger Peskov.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag