Offer för hederskulturen – tonåringar tvingades till giftermål

  • Torsdag 21 nov 2019 2019-11-21
E-post 329

STOCKHOLM Den 16-åriga flickan levde under sträng kontroll från sina föräldrar som samtidigt behandlade henne illa och tvingade henne att slava i hemmet. När hennes storebror fick syn på henne tillsammans med en pojke blev hon slagen av sin far så att det ringde i öronen. Det unga paret tvingades gifta sig för att skydda familjens heder, men ändå var situationen ohållbar. Nu döms föräldrarna till fängelsestraff för äktenskapstvång.

Flickan kom sin familj till Sverige från Afghanistan på senhösten 2014, och hon berättar i rätten att hon alltid varit utanför i familjen och inte känt sig älskad av sina föräldrar. Varje dag gjorde hon frukost till hela familjen och tog hand om disken, och när hon kom tillbaka från skolan var det samma sak igen. Laga mat, diska och städa. Läxorna fick hon inte göra förrän alla hushållssysslor var avklarade.

Hon fick inte själv välja sina kläder och var tvungen att bära sjal. Kom hon inte direkt hem från skolan ringde föräldrarna och frågade var hon var. När de inte trodde att hon hörde kunde de sitta och tala illa om henne och säga att hon var dum och mycket sämre än sina syskon. Ibland sade de att de önskat att de lämnat henne i Afghanistan och gift bort henne. Att ha en pojkvän var självklart ”haram”, förbjudet.

Några månader före påsklovet 2017 träffade hon en pojke på hemspråksundervisningen, och de blev intresserade av varandra, som ungdomar blir. Hon var då 16 år gammal och han ett år äldre. Han hade kommit som ensamkommande från Afghanistan två år tidigare och hade ingen släkt här i Sverige. Flickan var dock livrädd för att någon skulle se dem tillsammans, så de umgicks bara i smyg. Men under påsklovet fick hennes tre år äldre bror syn på dem tillsammans och ringde genast föräldrarna för att skvallra.

När föräldrarna kom hem var de rasande. De krävde att få veta vem var pojken var, och fadern gav henne en örfil så hård att hon föll till golvet, och sparkade henne när hon låg ned. Han kallade henne ”äcklig” och sade att hon skadat familjens heder. Han uttryckte att han önskade att hon dött i terrordådet på Drottninggatan som inträffat samma dag.

Resten av påsklovet blev ett helvete där hon blev slagen flera gånger och förvägrades att äta. Hon var en ”hora” och ett ”äckel” och förbjöds att träffa pojken.

Första dagen tillbaka i skolan var hon tyst och berättade inte för någon vad som hänt, men när hon kom hem hörde hon sin far säga i telefon att han till sommaren tänkte ta henne till Afghanistan och gifta bort henne. Nästa dag berättade hon för sin lärare om vad som hänt, och med socialtjänstens försorg placerades hon omedelbart i jourhem.

En socialarbetare som i samband med detta genomförde flera samtal med föräldrarna vittnar om att de inte verkade bry sig om att hon blivit jourhemsplacerad och inte uttryckte någon vilja att få henne tillbaka. De tillbakavisade anklagelserna om våld och hederskultur men undvek i övrigt att ge raka svar på socialarbetarens frågor.

Föräldrarna pressar och hotar både flickan och pojken
När flickan separerats från sin familj sökte modern upp pojken hon varit tillsammans med och krävde att han gifte sig med flickan. Först var det ett lugnt samtal, men det eskalerade snabbt. Hon sade saker som att ”du har inte någon släkt här” och ”ingen kommer att sakna dig om det värsta händer dig”. Hon visste att han saknade uppehållstillstånd och hotade att polisanmäla honom för att myndigheterna skulle skicka hem honom. Dessutom hotade hon att göra hans liv i Afghanistan till ett helvete om han skulle återvända. Pojken upplevde det som ett dödshot.

Under tiden använde föräldrarna sitt nätverk i Sverige för att sätta press på dottern. Hon berättar om ett tillfälle på tunnelbanan då en man hon inte kände tittade flera gånger på henne och i sin mobil. Han gick sedan fram till henne och berättade att han visste vem hon var.

Föräldrarna framförde att de skulle lämna dottern i fred om hon gick med på att gifta sig med pojken, och till slut kände det unga paret att de inte hade något annat val än gå med på bröllopet trots att ingen av dem ville det. De var unga och såg det själva som en tonårsförälskelse.

Flickans föräldrar ordnade allt det praktiska och kontaktade en mulla för att genomföra vigseln. Som vittnen ställde flickans bror och en vän till honom upp. Mullan vigde paret och skrev på äktenskapsbeviset. Modern tog bilder för att kunna visa släkten i Afghanistan att dottern nu var gift.

Ingen äktenskapslycka
Flickan insåg inom kort att hon inte hade något hem att komma tillbaka till, och bara en månad senare hade socialtjänsten anledning att göra en polisanmälan om misshandel mot hennes far. Föräldrarna pressade henne att ta tillbaka vad hon sagt om faderns våld mot henne, och gick även till polisstationen för att säga att hon ljugit och visade upp bilderna från bröllopet för att visa att hon var lycklig. Då blev flickan så arg att hon bestämde sig för att berätta för polisen om det påtvingade giftermålet. Samma dag blev hon omhändertagen enligt LVU och har sedan dess bott på olika skyddade fosterboenden, vilket hon fortfarande gör.

Hon har inte kunnat slutföra skolan och mår dåligt av att ha behövt lämna allt, sin tillvaro och sina syskon. I två och ett halvt års tid har hon behövt flytta runt mellan olika familjer, och hon beskriver det som att hon bor hos främlingar. Hon är rädd att något dåligt skall hända och hon har ibland märkt att personer förföljt henne.

Även pojken levde i rädsla och oroade sig både för sin egen och flickans säkerhet. Till slut fick han hjälp av sin gode man att flytta från området och komma bort från flickans föräldrar.

Föräldrarnas förklaringar underkänns helt
Flickans föräldrars uppger att det inte rörde sig om ett riktigt bröllop, men det motsägs även av den närvarande mullan själv. Föräldrarnas egna förklaringar till vad som hänt ”framstår som märkliga och flera avseenden inte trovärdiga” och har ändrats flera gånger under förhören, konstateras i domen. De menade bland annat att flickan sagt som hon gjort för att hon ville bo ensam, vilket knappast uppnås genom att bli jourhemsplacerad. De har också uttryckt att pojken ville gifta sig för att lättare få uppehållstillstånd, men det motsägs av att pojken själv inte nämnde giftermålet för migrationsverket trots flera avslag på sin uppehållsansökan.

Flickans bror och dennes vän som närvarade som vittne vid bröllopsceremonin stöder i mycket föräldrarnas uppgifter – lite väl mycket. Tingsrätten uppfattar deras vittnesmål som tillrättalagda och inövade och anser inte att de på något sätt styrker trovärdigheten i vad föräldrarna påstår.

Nu döms båda föräldrarna av en enig tingsrätt till fängelse i två år och tre månader. De skall även gemensamt utge ett skadestånd till flickan om 90 000 kronor, och till pojken 45 000 kronor. Båda är tidigare ostraffade.

Läs även: ”Hon ska blöda”: Expert på hederskultur frågas ut i polisens förundersökning

Läs även: S nobbar kartläggning av hedersförtryck i Umeå: ”Du är islamofob”

Läs även: Offer för barnvåldtäkt tystas och hotas – den somaliska skamkulturen har flyttat hit

Läs även: Barnvåldtäkterna tystades ned i flera år – nu döms mannen till fängelse

Läs även: Hon ville skippa slöjan och gå på Prideparaden – kidnappades av familjen och kördes till Irak

Ge bort en PLUS-prenumeration i julklapp

Hej!

Genomsnittssvensken spenderar drygt 3000 kronor på julklappar. I år kan du göra det enkelt för dig och lägga de pengarna på PLUS-prenumerationer till åtta av dina goda vänner och familjemedlemmar, så har de något att läsa fram till sommaren. De kan ju börja med artiklarna om hederskultur som länkas till i texten ovan.

Det är prenumerationer som möjliggör att vi kan fortsätta att bedriva vass, oberoende journalistik och skriva om saker som andra medier inte finner värda att belysa. Så gör dig själv, dina nära och kära, och oss en tjänst.

Sprid julglädje med en PLUS-prenumeration!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag