Officiella twitterkontot för Sverige: ”Åkesson är en rasistisk påse skräp”

Sveriges offiiella Twitterkonot spårar ur. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil twitter.com
  • Måndag 6 apr 2015 2015-04-06
E-post 730

SVERIGE Det officiella Twitterkontot för Sverige spårar ur just nu. Svenska Institutet, som marknadsför Sverige utomlands, låter kontot drivas av en ung tjej som uppenbart inte kan hantera uppgiften. ”Åkesson är en rasistisk påse skräp”, lyder en av tweetsen som just nu representerar Sverige internationellt.

Sverige har ett slags officiellt Twitterkonto som varje vecka byter person som skriver Tweets. Det är Svenska Institutet som äger kontot och som tilldelar uppgiften till en ny person att varje vecka skriva tweets som ska representera Sverige. På Svenska Institutets hemsida står att läsa: ”Svenska institutet är en myndighet som skapar förtroende för Sverige och svenska kompetenser. Förtroende är grunden för utveckling i Sverige och omvärlden”.

Under måndagen den sjätte April tog en ny Twittrare över ansvaret att axla rollen om såkallad ”curator”, alltså att marknadsföra Sverige internationellt via det officiella Twitterkontot. Det är Amina Lebbad från Stockholm som fick uppdraget och det tog inte många minuter förrän det började spåra ur totalt. Nyheter Idag har samlat några av tweetsen som väcker upprörda känslor. Redan en av de första tweetsen skvallrar om att Svenska Institutet kanske bör fundera en gång till över vem de låter Twittra från kontot.

Studerar genusvetenskap

Enligt sajten Linked In arbetar Amina Lebbad på IT-företaget Binero och är även nämndeman på Solna Tingsrätt. När hon presenterar sig själv på Twitter under @sweden-kontot skriver hon att hon är 21 år gammal och studerar genusvetenskap.

Av någon anledning känner hon sig tvungen att förklara att hon inte har en bild på Hitler på väggen.

Åkesson en ”rasistisk påse skräp”

En av tweetsen som väcker reaktioner handlar om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I en tweet förklarar Amina på engelska att Åkesson är en ”rasistisk påse skräp”. Detta väcker inte helt oväntat reaktioner och twitteranvändare frågar sig om detta verkligen är lämpligt att skriva på Sveriges officiella Twitterkonto.

Vidare skriver även Amina att det svärmar av ”rasister” och ”fascister” i Sverige, precis som i alla andra västländer enligt henne själv. Detta påstående möter kraftiga protester av Twitteranvändare och nu frågar sig människor om sådana påståenden verkligen är lämpliga för ett Twitterkonto som ska marknadsföra Sverige.

Amina om yttrandefrihet: ”Go fuck himself”

Tidigare såkallade ”curatorer”, alltså personer som haft tillgång till Sveriges officiella Twitter-konto, har lyft frågan om yttrandefrihet. Det är långt ifrån alla länder som tillåter människor att yttra sig fritt om frågor som rör exempelvis demokrati och mänskliga rättigheter varför frågan många gånger är aktuell från ett svenskt perspektiv. Men Amina Lebbad ger inte mycket för sådana individuella rättigheter. På Twitter skriver hon att en tidigare curator som lyft frågan på Sveriges officiella konto ”can go fuck himself”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag