Ögonvittnet om bankrånet i Åtvidaberg: ”De är ju klåpare”

Polisen har spärrat av utanför ICA i Åtvidaberg. Foto: Peter Samuelsson
  • Måndag 24 aug 2015 2015-08-24
E-post 88

ÅTVIDABERG Klockan 09.53 fick polisen larm om att ett väpnat rån inträffat på Handelsbanken i Åtvidaberg. Utanför lokalen har en bombliknande föremål placerats och bombtekniker från Stockholm är på väg. – De hoppade på en svart motocrossmotorcykel, berättar ögonvittnet Peter Samuelsson för Nyheter Idag.

Strax innan klockan tio på måndagsförmiddagen fick polisen larm om ett väpnat rån på Handelsbankens kontor i Åtvidaberg. Två maskerade män ska eventuellt med hjälp av kofot ha genomfört rånet skriver polisen på sin hemsida. Även poliser från angränsande län deltar i rånarjakten, berättar myndigheten på sin hemsida.

I anslutning till händelsen ska någon form av misstänkt föremål ha placerats ut. Flera medier berättar att bombtekniker är på väg till platsen och en galleria där Handelsbanken ligger är avspärrad av polis. Nyheter Idag har talat med Peter Samuelsson som blev ögonvittne till händelsen. Han är butikschef på ICA Getingen som ligger bredvid Handelsbanken och han berättar att han följde efter rånarna.

– Jag satt och fikade i vårt lunchrum så jag såg bara när de kom ut. Jag såg ju den här bombattrappen först och tänkte vad det nu är som ligger där. Den ser ut som några hushållsrullar med lite folie på, och en klocka och lite grejjer. Det ser ju vem som helst att det är en attrapp.

Såg du hur de såg ut?

– Nej, de var mörkt klädda med huvor och masker. Det var stora grabbar. Jag såg bara att de hade varsin kofot.

Såg du om de med sig något?

– Ingen aning. Något hade de i ena handen. Men det kan inte varit mycket, det är ju ett kontantlöst kontor. De är ju klåpare.

Såg du hur de tog sig iväg från Åtvidaberg?

– De hoppade på en svart motocrossmotorcykel.

En som garanterat förlorar på bankrånet är Samuelsson. Eftersom gallerian är avspärrad sitter han nu med en folktom ICA-butik och konstaterar att det inte blir någon omsättning för den här dagen.

– Vi har fått stänga och skicka hem all personal, men jag är kvar i affären.

Lokaltidningen Corren rapporterar att polisen även satt in helikopter i jakten på bankrånarna. Du kan följa dramat med uppdateringar direkt på Correns webbsida. Nyheter Idag uppmanar läsare i Åtvidaberg att gärna handla på ICA så de får igen lite av omsättningen som gick förlorad med anledning av bankrånet.

Uppdatering klockan 14:19 – Corren rapporterar att rånarna inte fick med sig några pengar. Däremot ska bankkontoret hantera kontanter, dock på ett sådant sätt att rånarna inte fick med sig något.

– Vi har avancerade tekniska säkerhetssystem som gör att mängden kontanter som hanteras fritt inte är stort. Pengarna hanteras i slutna system som inte kan påverkas av personalen, så personerna som utförde detta kom inte över några pengar, säger Handelsbankens presschef Johan Wallqvist till Corren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag