Ögonvittnet om Husby-ungdomarnas agerande mot Expressen-journalist: ”Tvingades visa och ta bort bilder”

Uppgifterna går isär om vad som egentligen hände. Foto: Benjamin Dousa samt Twitter
  • Torsdag 26 maj 2016 2016-05-26
E-post

STOCKHOLM Moderaten Benjamin Dousa berättar att en Expressen-journalist tvingades visa och radera bilder ur sin kamera i den norra Stockholmsförorten Husby när ungdomar under hotfulla former krävde detta. Men Expressen nekar att det har hänt. ”Förekom inga hot och inga bilder har tagits bort. Annars hade vi rapporterat kring detta”, skriver Expressen på Twitter.

Under torsdagen besökte partiledarna i Alliansen den norra Stockholmsförorten Husby i vad som kallas ”verksamhetsbesök” i ett pressmeddelande på Moderaternas hemsida. I samband med besöket närvarade journalister men även Benjamin Dousa från Moderata Ungdomsförbundet.

På Twitter publicerar Dousa en bild där Expressen-journalisten Olle Sporrong håller i en kamera omgiven av ungdomar. ”Ungdomar kräver att få se bilder som Expressen tagit. Säger att fotografen ska ta bort några. Hotfull stämning”, skriver han samtidigt som han publicerar bilden.

När Nyheter Idag ringer till Benjamin Dousa är han helt säker på att ungdomarna försökte påverka Expressen-journalisten om att radera bilder de inte godkände.

– Ja, alltså han tar bilder på omgivningen där de här killarna är med. De kliver fram till honom och säger ”vi vill se dina bilder, vi vill se dina bilder”.

Du hörde dem säga detta?

– Ja, jag hörde dem säga detta. Jag har dock inte pratat med journalisten ifråga, eller fotografen.

På Twitter skriver Dousa även att journalisten visade bilder men även raderade dem. När Nyheter Idag frågar Dousa hur pass nära han stod uppskattar han det till 5-6 meter. Han kan samtidigt inte svära på att Expressen-journalisten raderade bilder på uppmaning av ungdomarna, eftersom han själv inte kunde se displayen på kameran och vad fotografen tryckte på för knappar.

– Det jag såg och hörde var såhär ”vi måste få se”. Och han visar, för det ser jag. Och så säger de ”ta bort den där, ta bort den där”.

Det uppmanade de honom att göra?

– Ja exakt. Jag vet ju inte om han faktiskt tog bort bilder, det kunde jag inte se.

– Det var ju ett mindre ungdomsgäng och en ensam fotograf och det ställde sig runt honom. Det var ju inte 40 ungdomar där, det är ju klart att allt är ju relativt. Men jag bedömde det som ganska hotfullt att man går fram till en fotograf och kräver att få se bilderna.

Expressen: ”Inget övergrepp eller hot”

Men trots att Benjamin Dousa stod några meter ifrån händelsen, tagit bild på den och redogör detaljerat varför han uppfattade situationen så som han beskriver den, menar Expressen att det aldrig var något övergrepp eller hot. Samtidigt vill Expressen inte svara på några frågor när Nyheter Idag ringer, utan vi blir hänvisade till Twitter.

Vi får ej heller möjlighet att ställa frågor till Olle Sporrong, den journalist som ser ut att vara omgiven av ungdomar på bilden som Dousa har tagit.

”Förekom inga hot och inga bilder har tagits bort. Annars hade vi rapporterat kring detta”, svarar Expressen på Twitter.

Trots att Dousa invänder på Twitter att han såg vad som hände konstaterar Expressen att inga bilder tagits bort.

Nyligen uppmärksammades ett reportage från norska NRK i Husby när de skulle intervjua nationalekonomen Tino Sanandaji i Husby. De tvingades då lämna ett café efter att hotfull stämning uppstått. Tidigare har även andra journalister blivit utsatta för hot när de arbetat i området runt Järvafältet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag